150 új munkahelyet létesít Salgótarjánban a Mitsuba beruházása

150 új munkahelyet létesít Salgótarjánban a Mitsuba beruházása

hipa Hungary - Mitsuba Intelligent Reversing

Átadták az idén már hetven éves hagyományokkal rendelkező, autóelektronikai termékek gyártására szakosodott japán autóipari vállalat legújabb üzemét a nógrádi megyeszékhelyen. A 13,52 millió euró, azaz mintegy 4,3 milliárd forint értékű bővítésnek köszönhetően 150 új munkahely jön létre. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével létrejött beruházást a magyar kormány 850 millió forinttal támogatta.

A Magyarországon 2001 óta jelen lévő, ablaktörlő-motorokat, valamint tisztító folyadékokat gyártó Mitsuba Automotive Systems of Europe Kft. idén tavasszal kezdett a már meglévő salgótarjáni telephelyének bővítésébe. A japán autóipari beszállító által gyártott alkatrészek vásárlói közé tartozik többek között az Audi, a Honda, a Nissan, a Suzuki és a Volkswagen.

A fejlesztés keretében a már meglévő gyártócsarnokot és raktárépületet közel duplájára bővítik, valamint fejlesztik a logisztikai rendszereket és a gyártósorokat. Emellett további technológiai fejlesztések is várhatóak, a jövőben újabb gyártó-, illetve összeszerelő sorokat fognak üzembe helyezni. A beruházás eredményeként a jelenlegi 18%-ról 25%-ra nőhet a magyar beszállítók aránya.

Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a bejelentés kapcsán elmondta: mára Japán lett a legjelentősebb zöldmezős ázsiai beruházó hazánkban, és az európai országokon kívül Magyarország második legnagyobb befektetője. Napjainkban közel 150 japán vállalat van jelen az országban, amiből 47 gyártókapacitással is rendelkezik. Ezen cégek összesen 4,5 milliárd dollár befektetést valósítottak meg, és több mint 25 ezer embernek adnak munkát hazánkban.

A HIPA jelenleg 4 aktív, döntés előtti minősítésű japán relációba tartozó beruházási projektet kezel. Amennyiben valamennyi projekt a jelenleg ismert paraméterekkel Magyarországon valósul meg, úgy a beruházás által összesen 1290 új munkahely létesül, és ezáltal mintegy 170,6 millió euró kerül befektetésre.