2017-ben is közös Budapest-standdal jelent meg Magyarország az Expo Realon

2017-ben is közös Budapest-standdal jelent meg Magyarország az Expo Realon

Budapest stand Expo Real 2017

Közös Budapest-standon mutatta be fővárosunk folyamatban lévő és tervezett projektjeit Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) az október 4-6. között megrendezett Expo Real kiállításon. A kormányzati, és önkormányzati projektek, valamint a piaci szereplők ingatlanfejlesztései mellett, a Liget Budapest Projekt is kiemelt helyet kapott a standon. A Városligetbe tervezett Smart Liget rendszert itt ismertették először a nemzetközi közönséggel.

A Münchenben megrendezett legjelentősebb európai ingatlanpiaci kiállításon hetvenhét ország 1700 kiállítója, és csaknem 40 000 ingatlanpiaci döntéshozó szakember vesz részt évről évre.

Hazánk gazdasági növekedésének és stabilitásának köszönhetően Budapestet egyre növekvő befektetői bizalom és érdeklődés övezi, a projektek nem várt sebességgel valósulnak meg és kerülnek értékesítésre. Fejlődik, épül a város, sőt országszerte egyre több kiemelt beruházás zajlik.

A világ legnagyobb ingatlan-tanácsadója, a CBRE legutóbbi adatai szerint a befektetők 2017 első kilenc hónapjában már mintegy 1,4 milliárd eurót költöttek a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon, így egyre biztosabbnak tűnik, hogy a 2016-os kiemelkedő volumen (1,54 milliárd euró) megdől, és az 1,6-1,7 milliárd eurós tartományban marad év végéig. A piaci szegmenseket tekintve 2017 első kilenc hónapjában a teljes forgalomból az iroda- és kiskereskedelmi piac egyaránt 41-41 százalékkal részesedett, míg a maradék 18 százalék ipari ingatlanokat érintett. Az előrejelzések szerint a 2016-17-es magyar ingatlanbefektetési piac értéke együtt könnyen meghaladhatja a 3 milliárd eurót, ami rekord magas likviditást tanúsít. A 2012 óta tartó növekedés által a kelet-közép-európai régió ingatlanbefektetési forgalmának egyre jelentősebb arányát képviseli Magyarország.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke kiemelte: „A hagyományos termelői és szolgáltatóipari beruházások ösztönzése mellett az a célunk, hogy minél több olyan befektetőt találjunk, aki ipari ingatlanok vagy irodaházak fejlesztésében érdekelt. A gazdasági növekedés és stabilitás időszaka kedvez a befektetéseknek, jelenleg is több mint száz olyan céggel tárgyal a HIPA, amelyek Magyarországot vizsgálják következő befektetésük helyszínéül. Ha csak a „rajtvonal előtt" álló beruházásokat nézzük, már az nyolcmilliárd eurónyi befektetést és huszonkétezer új munkahelyet jelenthet az országnak."

Az egyedülálló együttműködés keretében létrejött Budapest-stand elsődleges célja az volt, hogy a lehető legtöbb potenciális befektetőt érjék el Európa legnagyobb ingatlanipari vásárán, valamint hogy bemutassák a vezető fejlesztőket és projekteket. A projekt-prezentációk átfogó képet nyújtottak a jelenleg zajló, illetve tervezett jövőbeni befektetésekről a lakó- és kereskedelmi ingatlan piacon. Magyarország nemzetközileg is elismert ingatlanfejlesztői, az Atenor, a Forestay Development, a Futureal-csoport, a Gránit Pólus, a Horizon Development, a TÓPARK 'BE MY CITY', a TriGranit és a WING is kiállított a standon. Az ingatlanjog szakterületét a nemzetközi rangsorokban első helyen szereplő Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda, az Oppenheim Ügyvédi Iroda és a Knight Bird & Bird Iroda képviselte. A kiállítók között találjuk a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalatait, a CBRE-t és a Magyarországon fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő Colliers Internationalt, továbbá hazánk egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaságát, a KPMG-t.