34 település még felkészültebben várja a befektetőket

34 település még felkészültebben várja a befektetőket

HIPA legjobb stratégiáért járó díj, Kazincbarcika, HIPA ÉSIK Róbert, Szabó László KKM

A vidéki régiókra irányuló, egyre fokozódó befektetői figyelemre reagálva a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) tavaly ősszel elindította a Befektetőbarát Település Programot, melynek célja a települések felkészítése a befektetők professzionális kezelésére, ezáltal a teljes hazai befektetési környezet versenyképességének fokozása. A képzést sikeresen teljesítő 34 település képviselőinek Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, valamint Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke adták át az elismeréseket.

A HIPA a nemzetközi befektetőkkel való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás mellett a magyarországi fogadó környezet felkészítését is kiemelt céljának tekinti, a jelentősebb nemzetközi beruházási projektek ugyanis egyre nagyobb mértékben vidéki városokat érintenek. Magyarország kinőtte Budapest-központúságát, a vidéki régiók és települések egyre vonzóbbak a befektetők számára, amit a HIPA 2015-ös eredményei is megerősítenek: a 67 sikeresen végigtárgyalt projekt mintegy kétharmadát vidéki helyszíneken valósítják meg. Éppen ezért szükség van a befektetők számára vonzó, illetve stratégiai elhelyezkedésű települések képviselőinek képzésére és professzionális felkészítésére is.

legjobb befektetői prezentációt és stratégiai tervet Kazincbarcika

legjobb befektetői prezentációt és stratégiai tervet Kazincbarcika

A HIPA által térítésmentesen biztosított Befektetőbarát Település Program 2015 őszén megtartott képzési napjain a települések képviselői többek között elsajátíthatták az alapvető befektetésösztönzési ismereteket, képet kaptak a befektetői látogatások menetéről, megismerkedtek a leggyakoribb befektetői kérésekkel, elvárásokkal. Ezen túlmenően betekintést nyertek a településmarketing, a hatékony kommunikáció és hatásos prezentáció, valamint a protokoll eszköztárába is. A képzések összeállításánál az ügynökség nagy hangsúlyt fektetett a gyakorlati tapasztalatok átadására, mely pontosabb képet tud festeni a befektetők igényeiről és a velük való tárgyalások hatékonyabb lebonyolításáról.

A képzés lezárultával a résztvevők egy befektetői előadásból és stratégiából álló pályázati anyagon mutathatták meg felkészültségüket. A beérkezett anyagokat a HIPA vezetői mellett külsős szakemberek is értékelték, mely alapján végül a következő 34 helység képviselője vehette át a program sikeres elvégzését és a „Befektetőbarát település" címet igazoló oklevelet: Bonyhád, Budaörs, Csetény, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Heves, Iszkaszentgyörgy, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Kaposvár, Kazincbarcika, Kemecse, Kőszárhegy, Martonvásár, Mezőtúr, Miskolc, Mórahalom, Nagykálló, Nagykőrös, Pécs, Sajószentpéter, Salgótarján, Szeged, Szolnok, Tamási, Tapolca, Tata, Tiszaújváros, Törökbálint, Veszprém, Zalaegerszeg, Zirc.

Befektetőbarát Település Programot, HIPA ÉSIK Róbert, Szabó László KKM

Befektetőbarát Település Programot, HIPA ÉSIK Róbert, Szabó László KKM

A legjobb befektetői prezentációt és stratégiai tervet Kazincbarcika városa állította össze, így a település képviselői az oklevél mellett a HIPA legjobb stratégiáért járó díját is átvehették.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke a díjátadó rendezvény kapcsán elmondta: A világgazdaságban egyre kiélezettebb harc folyik a beruházásokért. A HIPA által elindított Befektetőbarát Település Program eredményeként a települések magasabb szintű támogatást tudnak nyújtani a befektetőknek, és így azok nagyobb eséllyel választják hazánkat.