A legmodernebb technológiával termel a svájci faipari vállalat Vásárosnaményban

A legmodernebb technológiával termel a svájci faipari vállalat Vásárosnaményban

Kilenchónapnyi építési munkálatokat követően sikeresen felépült a SWISS KRONO GROUP új magyarországi gyára – jelentette be dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes. A közel 30 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként a világ egyik vezető faipari vállalata a legújabb technológiai megoldások felhasználásával gyárt kiváló minőségű, ökológiai faipari nyersanyagot a magyarországi gyárában. A beruházást a magyar kormány – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével – egyedi kormánydöntés keretében támogatásban részesítette.

OSB lap készül a gyártósoronAz 1966-ban a svájci Menznau kisvárosában alapított vállalkozásból nőtte ki magát a SWISS KRONO GROUP, mely ma már egyike a világ vezető faipari vállalkozásainak, nyolc országban 11 gyárat üzemeltetve és több mint 4500 főt foglalkoztatva. A vállalat számára fontos a környezettudatos termelés és felhasználás, a megújuló faipari nyersanyagból modern, környezetbarát termékeket állítanak elő.

A magyarországi leányvállalat, a SWISS KRONO Kft. (korábban Interspan Faipari Kft.) 1988 óta működteti a vállalatcsoport első Svájcon kívüli gyártóüzemét Vásárosnaményban. A 100 munkahelyet teremtő beruházás bejelentésére 2015 januárjában került sor, az új gyártósor 2016. júniusi üzembe állítása óta folyamatos a különböző méretű OSB bright lapok termelése. Az éves kapacitás a tervek szerint eléri a 300 000 köbmétert, ennek köszönhetően 20%-kal növekszik a cég globális termelési kapacitása is.

Az előállított magas minőségű OSB lapok 75%-a exportra kerül

Az előállított magas minőségű OSB lapok 75%-a exportra kerül
A fejlesztés jelentőségét a tervezett 60%-os magyar beszállítói hányad mellett tovább növeli, hogy az ország egyik leginkább hátrányos helyzetű térségében létesít 100 új, stabil munkahelyet a svájci faipari nagyvállalat.

„A legmodernebb technikával felszerelve gyártunk SWISS KRONO OSB bright lapokat. A folyamatos gyártású ContiRoll® présnek köszönhetően, az ügyfeleink magas minőségi elvárásainak eleget tudunk tenni, és vállalatunk össztermelési mennyisége az eddigi kb. 1,5 millió köbméterről egy ötöddel bővülhet" – mondta el Seregi Barnabás, a SWISS KRONO Kft. ügyvezetője.

„A svájci cégek közül a SWISS KRONO meghatározó szereplője a magyar piacnak, ezért is fontos hazánk számára, hogy a faipari termékek gyártása területén több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező cég újra bizalmat szavazott Magyarországnak, amikor fejlesztésbe kezdett Vásárosnaményban" – hangsúlyozta dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) jelenleg 8 svájci vállalattal folytat tárgyalásokat, amelyek révén közel 1600 új munkahely jöhet létre, és mintegy 108,6 millió euró, azaz több mint 33,5 milliárd forint kerülhet befektetésre.