A magasabb hozzáadott értékű beruházások számára is egyre vonzóbb a hazai befektetési környezet

A magasabb hozzáadott értékű beruházások számára is egyre vonzóbb a hazai befektetési környezet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

2017 első féléve alapján is tovább nő a külföldi befektetések száma Magyarországon: az év első hat hónapjában rekordot jelentő 47 beruházási projekt kapcsán született pozitív döntés a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével, amelyek eredményeként 8502 új munkahely jön létre, illetve 1,37 milliárd euró, azaz mintegy 420 milliárd forint értékű külföldi tőke érkezik az országba. Ezen projektek kisebb része új beruházó, míg mintegy háromnegyede hazánkban már jelenlévő vállalatok technológiai fejlesztése és/vagy létszámbővítése.

Szijjártó Péter és Ésik Róbert, a HIPA elnöke

Szijjártó Péter és Ésik Róbert, a HIPA elnöke

A 2016-os rekord év után sem csökkent a nemzetközi befektetői érdeklődés Magyarország iránt: a 2017 első felében sikeresen lezárt 47 beruházási projekt mintegy 24%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, miközben a beruházási volumen 3%-os növekedéssel elérte a 1,37 milliárd eurót, de a 8502 létrejövő új munkahely is rekord közeli eredményt jelent.

Fontos tényező, hogy a 47 projektből 34, azaz több mint 70% újrabefektetés, vagyis Magyarországon már letelepedett vállalatok bővítése, kapacitásainak fejlesztése. Ez az eredmény egy irányba mutat a kormány törekvéseivel és a HIPA utógondozási (after care) programjával, hiszen ezek a vállalatok újabb és újabb tőkét hoznak, Magyarországon forgatják vissza profitjukat, a legfejlettebb technológiák meghonosítása mellett. Ez egyértelműen pozitív visszajelzés a magyarországi befektetési környezettel kapcsolatban, egyúttal remek üzenet a régióban beruházást tervező további nemzetközi vállalatok számára.

A beruházások ágazati megoszlását tekintve ezúttal is jól látható a járműipar dominanciája: mind a beruházások darabszáma (18), mind volumene (a féléves érték 61%-a), mind pedig a létrejövő munkahelyek alapján (3073) a járműipar bizonyult a legerősebbnek. Az elmúlt évekhez hasonlóan erős félévet zárt (7 projekt, 1333 új munkahely) az üzleti szolgáltató szektor (SSC), de a hagyományosan stabil hazai élelmiszeripar, az elektronikai és az orvostechnika ágazat is jelentős beruházásokat könyvelhetett el.

A relációs bontást vizsgálva megállapítható, hogy most is Németországból érkezett a legtöbb befektető (15), a teljes volumen 56%-a (768,5 millió euró), valamint az összes létrejövő munkahely harmada (3172 fő). Jelentős változás ugyanakkor, hogy a magyarországi vállalatoknak köszönhetően hazánk minden mutatóban a második helyre lépett előre (9 pozitív projekt 254,2 millió euró értékben, valamint 1464 új munkahely). Projektek számában az USA (4), beruházási érték alapján Japán (60 millió euró), míg munkahelyteremtés szempontjából Dánia (1000 fő) ért fel a dobogó alsó fokára.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A befektetésösztönzés mellett a HIPA kiemelt feladatai közé tartozik a hazai kkv szektor beszállítói szerepének erősítése a hozzáadott magyar értékhányad növelése érdekében. Ennek érdekében fejlesztette tovább az ügynökség a jármű-, elektronika és gépipari beszállítóknak szóló, angol nyelvű Minősített Beszállítói Adatbázisát, mely 300, direkt és indirekt magyar kkv beszállító profillal és több, mint 20 nagyvállalati felhasználóval bír. A HIPA beszállítói osztálya 2017 első félévében 1406 kiajánlást tett nagyvállalati megkeresésre potenciális magyar partnerekről, valamint 4 multinacionális cég beszerzőivel közösen 27 hazai kkv mintegy 100 termelésért felelős munkatársának képzésében működött közre.

A HIPA tevékenységének negyedik pillére az ún. M&A (mergers and acquisitions) típusú ügyletek elősegítése, mely kapcsán célja, hogy sikeres együttműködéseket teremtsen a magyar beruházási projektgazdák és a pénzügyi, illetve szakmai befektetők között, azaz az objektív szűrési szempontoknak megfelelt projekteknek hazai- vagy külföldi befektetői forrást találjon. 2017 első félévében 50 új projektet vizsgált meg, 9 új, kiajánlható projekttel bővítette a portfólióját és 2 projekt értékesítésében működött közre. Az öt ágazatot felölelő portfólió jelenleg 44 projektet tartalmaz összesen 1049 millió euró értékben, 1,5 millió eurótól 150 millió euróig terjedő egyedi volumenben, melyek közül 9 projektről jelenleg is tárgyalásokat folytat az ügynökség.

A HIPA fontos szerepet játszik a kormány stratégiai partnerségi programjának sikeres lebonyolításában is. A 74 stratégiai partner összesen több mint 166 000 embernek ad munkát, és jelenleg mintegy 10%-kal foglalkoztat több munkavállalót, mint a megállapodások megkötésének időpontjában. 2017 első félévében két új partnerségi megállapodás született: a Bank of China, valamint a Bohong-csoporthoz tartozó Wescast Hungary vezetői írtak alá megállapodást a kormányzat képviselőivel.

Ahogy a létrejövő munkahelyek számának alakulásából is látható, a hazai gazdaság ténylegesen elindult a "Made in Hungary" irányából az "Invented in Hungary" felé, ugyanis az idén év elején bevezetett új támogatási formák hatása már néhány hónap után mutatkozik. A technológia-intenzív és kutatás-fejlesztéshez (k+f) kötött, egyedi kormánydöntésen alapuló (EKD) támogatásokhoz kapcsolódóan jelenleg 7 projektről folynak tárgyalások, melyek összesen mintegy 170 millió eurónyi beruházási értéket képviselnek, és több mint 300 új, magas hozzáadott értéket előállító munkahelyet teremthetnek.