A német kkv-k újabb lendületet adhatnak a Magyarországra irányuló beruházásoknak

A német kkv-k újabb lendületet adhatnak a Magyarországra irányuló beruházásoknak

A németországi Stuttgartban kétévente megrendezésre kerülő GlobalConnect a nemzetközi üzleti élet kimagasló fóruma. A rendezvény fő témái a német kkv-k expanziója, partnerkapcsolatainak bővítése és külgazdasági tevékenységeinek támogatása. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) előadások és személyes tárgyalások révén népszerűsítette a magyarországi befektetési környezetet.

GlobalConnect Stuttgart 2016A stuttgarti GlobalConnect 135 kiállítóval és közel 3000 látogatóval a térség legnagyobb szakmai vására, kongresszusa, ahol minden kis- vagy globális nagyvállalat megtalálja a választ a külkereskedelemmel kapcsolatos kérdéseire.

A HIPA az Eximbankkal és az UniCredit Bankkal közös Magyarország-standon jelent meg. A HIPA a kétnapos program keretében a „Magyarország mint befektetési célpont" címmel megrendezett szemináriumon, közel 80 érdeklődő számára mutatta be a magyarországi beruházási környezetet és lehetőségeket.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke előadásában kiemelte:

"az ügynökség célja a modern gyártási technológiák támogatása, részben ennek is köszönhetően folyamatosan emelkedik a Magyarországra érkező komplexebb, magasabb hozzáadott értéket előállító beruházások aránya. A magyar gazdaság húzóágazata a járműipar, melynek mindkét fő fejlesztési területén vezető szerepet töltenek be magyarországi vállalatok: az elektromobilitás és az önvezető autók terén is. Előbbi esetében a Jedlik Ányos Terv adhat lökést az újabb beruházások számára."

A rendezvényen üzleti megbeszélésekre is sor került az érdeklődő vállalatok képviselőivel. Ezenkívül a Magyarországon már jelen lévő Daimler AG prezentációjában méltatta a magyarországi befektetői környezetet, azon belül is elsősorban a felkészült, motivált és hatékony munkaerőt, a politikai stabilitást, valamint a kiváló logisztikai és infrastrukturális adottságokat.

Németország Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere: 2015-ben részesedése a magyar exportban 27,3%, míg az importban 26,2% volt, így összességében a teljes magyar külkereskedelmi áruforgalom 26,8%-át tette ki. Tavaly a két ország közötti külkereskedelmi áruforgalom 46 078,9 millió eurót ért el. Németország a legnagyobb tőkebefektető Magyarországon, a Németországból származó külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya meghaladja a 21 milliárd eurót, ami a teljes FDI állomány több mint egynegyedét jelenti.