Átadta legújabb beruházását Székesfehérváron az Alcoa-Köfém

Átadta legújabb beruházását Székesfehérváron az Alcoa-Köfém

Egy új, magasabb hozzáadott értékű termékeket előállító gyártósor átadásával ünnepli székesfehérvári gyáralapításának 20. évfordulóját az Alcoa Keréktermék. Az elmúlt tíz évben az amerikai vállalat több mint 19 milliárd forintnyi befektetést hajtott végre a Köfémben a kereskedelmi szállítmányozási piacra gyártott, innovatív préskovácsolt alumínium keréktermékek fejlesztése érdekében.

Az Alcoa a könnyűfém-technológia tervezésében és gyártásában élenjáró globális vállalat. Alkalmazott technológiáik a gépjármű- és kereskedelmi szállítmányozástól egészen a légi- és űrutazásig terjednek, valamint az ipari és szórakoztatóelektronikai termékek fejlődéséhez is hozzájárulnak. A vállalat már több mint 125 éve az alumíniumgyártás úttörőjének számít, jelenleg 57 000 főt foglalkoztat a világ 30 országában.

Az Alcoa Keréktermék és Szállítmányozási Termékek (AWTP) széles alkalmazhatósági körű termékei a kereskedelmi forgalomban lévő járművek és a védelmi ipar piacai számára készülnek. Az AWTP központja az egyesült államokbeli Clevelandben, míg az Alcoa Keréktermék európai központja Székesfehérváron található.

A beruházás két új, a Köfémben felállított gyártósort jelent, amelyek segítségével kielégíthető az acélkerekekhez képest erősebb, könnyebb és kevesebb karbantartást igénylő keréktermékek iránti növekvő európai kereslet. A két gyártósor közül a most átadott egy csúcstechnológiát képviselő polírozó sor, amelyen az Alcoa által szabadalmaztatott LvL ONE® és Dura-Bright® EVO termékek készülnek majd. A második, az Alcoa keréktermékek gyártási kapacitását növelő megmunkáló gyártósor 2017 év elején áll munkába.

A beruházás bejelentésén részt vett – többek között – dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Colleen Bell, az Amerikai Egyesül Államok nagykövete, valamint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is.

„Két évtizedes székesfehérvári innováció, gyártás és a városvezetéssel fennálló partnerség után büszkén mondhatjuk, hogy a Magyarországon készülő Alcoa keréktermékek ma Európa minden útján és autópályáján megtalálhatóak" – mondta Tim Myers, az Alcoa Szállítmányozási és Építőipari Megoldások Divízió elnöke.

Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a bejelentés kapcsán elmondta: az amerikai vállalatok Magyarországot vonzó üzleti helyszínnek és fontos gazdasági partnernek tekintik. Ezt bizonyítja, hogy az USA a legnagyobb külföldi beruházó Magyarországon a nem európai országok sorában. Az Egyesült Államokból érkező működő tőke meghaladta a 9 milliárd dollárt. A hazánkban működő mintegy 1600 amerikai vállalat közel 100 ezer munkavállalót foglalkoztat.