Átadták a HUNENT Európában is egyedülálló víziszárnyas vágóhídját és feldolgozóját - VIDEÓ RIPORT

Átadták a HUNENT Európában is egyedülálló víziszárnyas vágóhídját és feldolgozóját - VIDEÓ RIPORT

Átadták a HUNENT Európában is egyedülálló víziszárnyas vágóhídját és feldolgozó üzemét

Elkészült a HUNENT Zrt. komplex víziszárnyas feldolgozó üzeme Mélykúton. A mintegy 12,6 milliárd forint értékű zöldmezős fejlesztés keretében felépült előkészítő, feldolgozó, csomagoló és sütő üzemrészek, valamint hűtőház a legmodernebb technológiai szintet képviselik, ami a beruházás eredményeként megnövekedő kapacitásokkal együtt nemzetközileg is versenyelőnyt jelenthet a magyar baromfiszektornak.

A HUNENT Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. Magyarország egyik legnagyobb víziszárnyas feldolgozója, jogelődein keresztül több mint 160 éves hagyománnyal rendelkezik, működését 1852-ben kezdte meg. A cég fő tevékenysége a baromfifeldolgozás, ezen belül is a pecsenyekacsa és szezonliba darabolása, pecsenyekacsa sütése. A 2017-es évben a feldolgozott baromfi mennyisége meghaladta a 3200 tonnát, több mint 400 fő foglalkoztatása mellett. A vállalatnál meghatározó az exportértékesítés részaránya, legnagyobb exportpiacuk Németország, ám stratégiailag nagyon fontos Ausztria, Franciaország és Csehország is.

A most átadott mintegy 12,6 milliárd forint értékű zöldmezős beruházás keretében felépült többek között egy vágóüzem előhűtővel, egy daraboló, tálcázó és csomagoló üzemrész tároló hűtővel, egy kacsasütő üzem, egy egyedi logisztikai központ 4500 tonna tároló kapacitással bíró automata hűtőházzal, egy tollfeldolgozó üzemrész, egy új irodaépület, valamint a környezetvédelmi szempontoknak megfelelő modern szennyvíztisztító. A projekt eredményeként 350 új munkahely jött létre a régióban.

Az üzem egyedülálló Európában, mivel kapacitásban és technológiai fejlettségben kevés hasonló pecsenyekacsa-vágóhíd és feldolgozóüzem működik a kontinensen. Az üzem teljes vágókapacitása elérheti az 50 000 kacsa/nap mennyiséget, mellyel éves szinten 10 millió kacsa, és 600 ezer húsliba vágása válik lehetővé. A vállalat a fejlesztésnek köszönhetően az egyre élesebb hazai és nemzetközi versenyben is képes lesz erősíteni pozícióját és versenyképességét.