Az elektromos autógyártás jövőálló fellegvárát építi a BMW Debrecenben - VIDEÓRIPORT

Az elektromos autógyártás jövőálló fellegvárát építi a BMW Debrecenben - VIDEÓRIPORT

foundation stone 1

Letették a BMW Group új debreceni üzemének alapkövét, ami egyben a beruházás legújabb mérföldköve. A több mint 1 milliárd euróért megvalósuló és ezernél is több munkahelyet létrehozó projekt a BMW iFactory gyártási stratégia három alappillérét, a hatékony, zöld és digitális szempontok érvényesülését helyezi középpontba.

A BMW Group olyan egyedülálló gyártókapacitást épít ki 400 hektáros debreceni telephelyén, amelynek segítségével elláthatja európai és tengerentúli ügyfeleit a prémiumkategóriás járművek piacán. Az új létesítmény a teljes gyártási folyamatot lefedi a karosszéria-összeszereléstől a festésen át a végső összeszerelésig.

Az üzem a legmodernebb technológiának ad otthont, hogy ezáltal a gyártás megfeleljen az autóipar fejlődését meghatározó e-transzformáció legmagasabb igényeinek. A teljesen elektromos meghajtású Neue Klasse sorozatgyártása 2025-ben indulhat, mintegy 150.000 körüli éves darabszámmal.

foundation stone 2

Mérföldkőnek beillő alapkőletétel (balról): Hans-Peter Kemser, a BMW Group debreceni gyárának igazgatója, Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja, Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, valamint Papp László, Debrecen polgármestere

A debreceni gyár új mércét állít a kiemelkedően innovatív járműgyártásban. A létesítmény a rugalmasság, a fenntarthatóság és a digitalizáció terén egyaránt a teljes autóipar csúcstechnológiáját képviseli

– mondta Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja, hozzátéve, hogy ez egyben egyedülálló lehetőség az autógyártás minden aspektusból történő újragondolására.

milan

Milan Nedeljković szerint az üzem a BMW hosszú távú növekedését szolgálja

Ehelyütt kap főszerepet a BMW iFactory gyártási stratégia három, HATÉKONY, ZÖLD és DIGITÁLIS alappillérének alkalmazása. A paradigmaváltás része a karbonsemlegesség megvalósítása. Ennek jegyében a BMW debreceni üzeme lesz az első a világon, amely emissziómentesen gyárt majd járműveket. A fenntarthatóságot többek között zöld energia felhasználásával és a körkörösség folyamatos biztosításával érik el, azaz a gyártáshoz használt alapanyagokat és erőforrásokat lehetőség szerint újrafelhasználják.

A BMW Group emellett új digitalizációs megközelítést is alkalmaz. A teljes gyártási folyamat legapróbb részleteinek virtuális megkomponálását digitális tervezőeszközök segítik. A mesterséges intelligenciával dolgozó alkalmazások a legkülönfélébb módokon támogatják majd a minőségbiztosítást, miközben optimalizálják az intelligens és prediktív karbantartási folyamatokat. Az alkalmazott digitális megoldások tárháza kiegészül edge computing, adatanalitikai, 5G-n alapuló helymeghatározási technológiákkal, valamint a mesterséges intelligenciát alkalmazó autonóm, intelligens logisztikai rendszerekkel.

intelligent

A BMW virtuális gyártervező eszköze különböző tervezési adatokat és alkalmazásokat integrál és valós idejű közös munkát tesz lehetővé

Az adatkonzisztencia új dimenzióit fogjuk elérni nem csupán teljes értékláncunk, hanem valamennyi folyamatláncunk mentén

– fogalmazott Milan Nedeljković.

A BMW Group debreceni gyárában már javában zajlanak az oktatási központ építési munkálatai is. A 2023 szeptemberére elkészülő létesítményben a helyi szakképzés duális képzés keretében kezdődik majd meg.

Nem csupán gyárunk jövőjét, hanem számos tehetséges fiatal szakmai karrierjét is alakítjuk

– hangsúlyozta Hans-Peter Kemser, a BMW Group debreceni gyárának igazgatója.

 kemser

Hans-Peter Kemser a BMW fenntarthatóság iránti elkötelezettségét hangsúlyozta