Az ipar és a felsőoktatás összefogásából minden szereplő profitál

Az ipar és a felsőoktatás összefogásából minden szereplő profitál

Peter Kössler, az Audi Hungaria igazgatótanácsának vezetője

Az országban elsőként Győrben felépülő Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központ (FIEK) 2017. július 13-i alapkőletételével a Széchenyi István Egyetemen megkezdődik a 4700 négyzetméter alapterületű, három épületből álló fejlesztés, mely várhatóan egy év múlva készül el. Ez a központ ad majd helyet a győri egyetem és az ipar közös munkáinak, logisztikai kutatásoknak, hagyományos és elektromotorokhoz, valamint turbófeltöltőkhöz kapcsolódó kutatásoknak, de a térség kis- és közepes vállalkozásainak a nemzetközi megjelenéséhez szükséges fejlesztései is itt kapnak helyet.

Az együttműködési megállapodás aláírása

Az együttműködési megállapodás aláírása

A Széchenyi István Egyetem, az Audi Hungaria Zrt. és az önkormányzat közötti összefogás eredménye a 14,2 milliárd forintos kormányzati támogatásból megépülő komplexum, mellyel még szorosabbá válik az együttműködés az Audi és az győri egyetem között, amellett, hogy a felsőoktatási intézményben jelenleg már nyolc Audi-tanszék van.

A magyar gazdaság gerincét az autóipar, az elektronika és az informatika adja, amelyek az új gazdasági technológiák kifejlesztésében élen járnak. A jövőbeni siker egyik kulcsa pedig, hogy megfelelő számban rendelkezésre álljanak majd azok a szakemberek, akik az új korszak által támasztott követelményeknek megfelelnek. A nyolc, első körben megvalósuló FIEK központban a várakozások szerint a kontinens legjobb tudásával rendelkező autóipari mérnökeit képzik, a k+f kapacitások által pedig az autóipari fejlesztések központjává válhat Magyarország. A kutatások és együttműködések révén ráadásul növekedhet a versenyképessége azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak, akik a nemzetközi piacon szeretnének megjelenni.

Az Audi győri egysége a VW csoport legnagyobb motorgyártó, -fejlesztő és kompetanciaközponta

Az Audi győri egysége a VW csoport legnagyobb motorgyártó, -fejlesztő és kompetanciaközponta

Az új világgazdasági korszakban a versenyképesség és sikeresség másik fontos eleme, hogy a termelés szoros összhangban legyen a digitalizációval. Magyarország jó alapokkal száll versenybe, hiszen Európában hazánkban a legalacsonyabb a társasági adó és a személyi jövedelem adó, folyamatosan csökkennek a munkára rakodó terhek, emellett széles körű beruházás-ösztönzési és finanszírozási program indult. A kutatás-fejlesztésre szánt költségvetési források 2020-ra elérhetik a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékát, 2030-ra pedig a 3 százalékát. A Digitális Nemzet Fejlesztési Terv alapján jövő év végéig az egész ország területén másodpercenként harminc megabites internetsebesség lesz elérhető, ami a legmodernebb ipari termeléshez is megadja a megfelelő alapot, 2020 végére pedig a másodpercenkénti száz megabites internetsebesség is elérhető lesz az ország egész területén.