Befektetési útmutatót készített a Svéd Nagykövetség

Befektetési útmutatót készített a Svéd Nagykövetség

Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete, Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, valamint Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke sajtótájékoztató keretében mutatta be a „Sweden Hungary Business Guide" című, a svéd vállalatokat és a magyarországi befektetési környezetet népszerűsítő kiadványát. A hazánkban jelen lévő svéd vállalatok a nemzetgazdaság minden fontosabb ágát lefedik, jelentős részük ugyanakkor magas hozzáadott értékű, illetőleg kutatás-fejlesztési tevékenységet is folytat. A rendezvény december 13-án, a legfényesebb svéd ünnepnek számító Luca napján került megrendezésre.

Első alkalommal mérte fel és összesítette a svéd vállalatok magyarországi jelenlétét Svédország magyarországi nagykövetsége, a Svéd-Magyar Kereskedelmi Kamara, a Svéd Kereskedelmi és Befektetési Tanács (Business Sweden), valamint a HIPA. A közös erőfeszítések eredményeként létrejött „Sweden Hungary Business Guide" kiadvány célja az üzleti kapcsolatok, azon belül is elsősorban a svéd vállalatok Magyarországra irányuló beruházásainak ösztönzése és tevékenységének elősegítése.

Ésik Róbert, Magyar Levente és Niclas Trouvé bemutatják az új kiadványt „Made by Sweden - in Hungary" – hangsúlyozta Niclas Trouvé nagykövet, utalva arra, hogy nemcsak a svédek lehetnek büszkék ezekre a beruházásokra, de az itt dolgozó összes magyar munkavállaló érdeme is a fejlesztés és az üzleti siker.

Összesen jelenleg mintegy 180 svéd vállalat van jelen Magyarországon, melyek együttesen körülbelül 17 000 főt foglalkoztatnak. A kiadványban 82 vállalat mutatkozik be, melyek az alkalmazottak számát tekintve a hazánkban jelenlévő svéd vállalatok 95 százalékát adják.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke

Ésik Róbert, a HIPA elnöke
A befektetési útmutató nem csak olyan ismert vállalatok hazai tapasztalatait mutatja be, mint az ABB, az Electrolux, az Ericsson, az IKEA vagy a Volvo, hanem olyan, új generációs IT vállalatokat is, mint a Minecraft, a Skype vagy a Spotify.

Az említett vállalatok közül az ABB képviseletében Taira-Julia Lammi ügyvezető igazgató, valamint Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója is kifejtette a magyarországi működéshez kapcsolódó pozitív tapasztalatait. Ésik Róbert a HIPA elnöke hozzátette, hogy a januártól életbe lépő adózási és beruházás-támogatási változások még versenyképesebbé teszik a hazai befektetési környezetet.

A média képviselői nagy számban jelentek meg

A média képviselői nagy számban jelentek meg
Svédország a KSH 2015-ös adatai alapján Magyarország 19. legfontosabb kereskedelmi partnere, részaránya a teljes magyar külkereskedelmi termékforgalomban 1,1%. A két ország közötti külkereskedelmi egyenleg 2015-ben 326,1 millió eurós magyar többletet mutatott, amely 245,8%-os növekedést jelent a 2014. évi 94,3 millió eurós magyar aktívumhoz képest.

A skandináv országból érkező befektetések kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen magas hozzáadott értékű, innovatív technológiákat honosítanak meg Magyarországon. Mindez összhangban van a HIPA azon törekvésével, hogy a „Made in Hungary" mellett az „Invented in Hungary" típusú beruházások részaránya emelkedjen a jövőben.