Bővíti szolnoki üzemét a Segura

Bővíti szolnoki üzemét a Segura

Bővíti szolnoki üzemét a SeguraA Segura csoport szolnoki gépjármű-karosszéria és -motor fémalkatrész-gyára újabb bővítésének befejezéséig több mint 5,2 milliárd forint volumenű befektetést hajt végre, melynek eredményeként 100 új munkahely jön létre a tervek szerint. A fejlesztésnek köszönhetően 25 000 négyzetméterre növekszik az üzem területe, ami két és félszeres működési terület növekedés a termelés 2007-es indulásához képest. A magyarországi bővítés mellett szólt a szakképzett és kreatív munkaerő, a logisztikai lehetőségek, valamint a kedvező beruházási környezet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

Az 1970-ben alapított spanyol vállalat autóalkatrészek gyártásával foglalkozik, elsősorban ülésekhez, karosszériákhoz, motorokhoz, kipufogórendszerekhez és belső elemekhez. Szolgáltatásaik között megtalálhatóak tervezési, prototípus-készítési és formagyártási feladatok, valamint végeznek sajtolást, hegesztést, felületi kezelést és habosítást is. A csoport három spanyolországi üzeme mellett Magyarországon és Kínában is rendelkezik egy-egy gyártóegységgel. Ez utóbbi indulásában a szolnoki gyárt kollégáinak nyújtottak segítséget szakmai tapasztalatukkal. A vállalat jelenleg több mint 730 főt foglalkoztat. Legfontosabb ügyfeleik többek között a Volkswagen és a PSA Peugeot Citroen konszern márkái, a BMW, a Mazda, vagy a Volvo.

Az F.Segura Hungary Kft. 2005-ös alapítása óta működik Szolnokon, fő tevékenysége közúti jármű, járműmotor alkatrészeinek gyártása. A vállalat árbevétele 2015-ben meghaladta a 8,7 milliárd forintot, melynek közel 60%-a exportértésesítésből származott. Tájékoztatásuk szerint jelenleg több mint 200 főt foglalkoztatnak.

A mostani beruházás egy fejlesztés-sorozat harmadik üteme, melynek keretében a szolnoki gépjármű-karosszéria és motor fém alkatrész gyárában több mint 5,2 milliárd forint volumenű kapacitásbővítést hajt végre, és mintegy 100 új munkahely létrehozatalát tervezi. A magyar kormány - a Nemezti Befektetési Üghynökség (HIPA) közreműködésével - egyedi kormánydöntés értelmében mintegy 680 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatással járul hozzá a beruházáshoz. A fejlesztés eredményeként 25 000 négyzetméter lesz az üzem területe, ami a 2007-ben eredetileg beépített működési terület két és félszerese.

Spanyolország hazánk 14. legfontosabb kereskedelmi partnere. A kétoldalú külkereskedelmi forgalom 2015-ben több minta negyedével, 25,9%-kal nőtt. Emellett Spanyolország a 19. legjelentősebb befektető Magyarországon: a relációból származó külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya a legutóbbi adatok szerint 549,7 millió euró volt. a folyamatosan fejlődő gazdasági és befektetői kapcsolatokon túl küszöbön áll továbbá egy átfogó oktatási, tudományos és kulturális együttműködési megállapodás a két ország között.