Bővül Európa legnagyobb turbinalapát-gyára Budapesten

Bővül Európa legnagyobb turbinalapát-gyára Budapesten

Mintegy tíz milliárd forintos beruházás keretében fejleszti Power and Gas üzletágának budapesti egységét a Siemens Zrt. A gyár komplexebb, melegoldali turbinalapát-gyártással bővíti magyarországi termékportfólióját, amelynek kiszolgálásához legalább 150 magasan képzett mérnököt és gépkezelőt vesz fel, és több mint 12 500 négyzetméter területű csarnokkal is növeli az üzemet. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a döntési folyamat során szakmai tanácsadóként támogatta a projekt megvalósulását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterA Siemens AG egyike a világ vezető technológiai óriásvállalatainak. A több mint 165 éves múltra visszatekintő német konszern szakértő a villamosítás, a digitalizáció és az automatizáció területén, mely a jövő energetikai rendszereit fejleszti az elektromos energia lehető leghatékonyabb előállítására, továbbítására, elosztására és felhasználására. A több mint 200 országban mintegy 350 000 munkatársat foglalkoztató elektronikai világcég jelentőségét jól mutatja, hogy a világban megtermelt minden ötödik megawattot Siemens-technológia állít elő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén
Hazánkban 1887, az első villamos vonal megépítése óta van jelen a német vállalat. A magyarországi Siemens-csoport tagjai a Siemens Zrt., a Siemens Healthcare Kft., valamint az evosoft Hungary Kft. A csoport tevékenysége kiterjed az energia, az infrastruktúra, az ipar és az egészségügy területére, portfóliója magában foglalja komplex projektek kivitelezését, Siemens berendezések értékesítését és szállítását, valamint az ezekhez kapcsolódó speciális szolgáltatásokat. A csoporthoz tartozó leányvállalatok 2010 óta közel 1000 fővel növelték foglalkoztatottaik számát.

A hazai munkaerő szakértelemre építve új típusú turbinalapátok gyártását telepíti budapesti Power and Gas egységébe a Siemens. A fejlesztés eredményeként 150 mérnök és gépkezelő szakemberrel bővül a foglalkoztatottak száma, ami így eléri a 700 főt. A beruházás részeként a következő években a jelenlegi üzem 2500 négyzetméterrel bővül, valamint egy 10 000 négyzetméteres új csarnokot is létesítenek. Az építési munkálatokat még 2016-ban megkezdődnek, a termelés várhatóan 2018-ban veszi kezdetét.

A folyamatos fejlesztésnek és portfólió-bővítésnek köszönhetően a budapesti üzem mára Európa legnagyobb turbinalapát-gyárává, valamint a Siemens globális kompetencia-központjává vált. A telephelyen gáz- és gőzerőművekbe beépülő turbinalapátokat és egyéb komponenseket gyártanak, teljes egészében exportra.