Elektromobilitás: elkészült a Samsung SDI gödi akkumulátorgyára

Elektromobilitás: elkészült a Samsung SDI gödi akkumulátorgyára

Dzsun Jong hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója, Orbán Viktor miniszterelnök, Jim Gun Hjong, Magyarország koreai nagykövete

A dél-koreai elektronikai óriásvállalat beruházása fontos lépcsőfok a magyarországi elektromobilitás fejlődésében. Az új gyártóegység a Samsung SDI globális termelési struktúrájának harmadik pillére lesz a koreai Ulsanban és a kínai Xianban található egységekkel kiegészülve. A mintegy 100 milliárd forint értékű beruházás eredményeként 2018 második felében kezdődhet meg az évi 50 000 darab, tisztán elektromos járművekhez (electric vehicle - EV) készülő akkumulátorok előállítása.

Az eseményen résztvevő vezetők együtt elültettek egy fát az üzem kertjében

Az eseményen résztvevő vezetők együtt elültettek egy fát az üzem kertjében

A Samsung SDI 2016 augusztusában jelentette be, hogy Magyarországot választja európai akkumulátor-előállításának helyszínéül. A korábban is a dél-koreai vállalathoz tartozó gödi üzemben 2001-től a közelmúltig plazmatévék képernyőpaneleit állították elő, így a meglévő üzemi infrastruktúra jelentős része hasznosítható volt a gyár átalakításakor.

Az új magyarországi egység lehetővé teszi a Samsung számára a logisztikai költségek jelentős csökkentését azáltal, hogy a központi elhelyezkedésnek köszönhetően azonnal reagálhat az ügyfelek igényeire, mivel az európai autógyárak gyártóbázisai Közép- és Kelet-Európában összpontosulnak. Emellett a dél-koreai vállalat versenyelőnyre tesz szert az akkumulátoriparban azáltal, hogy integrált rendszert alakít ki a 2015-ben felvásárolt ausztriai SDI BS (Battery Systems) üzemmel.

Az épület átadásán Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke hangsúlyozta: a járműgyártásban dolgozók száma 2017 első negyedévében meghaladta a 160 000 főt, ezzel Magyarország Közép-Európa egyik járműgyártó centrumává vált, miközben elindult abba az irányba, hogy a régió egyik járműfejlesztési központja és az e-autózás éllovasa legyen.