Elhelyezték a Mercedes új karosszériaüzemének alapkövét Kecskeméten

Elhelyezték a Mercedes új karosszériaüzemének alapkövét Kecskeméten

A vállalat 2018-ig 580 millió eurót, vagyis 185 milliárd forintot fordít technológiafejlesztésre, valamint a termelőkapacitás bővítésére a kecskeméti telephelyen, ahol a most épülő új karosszériaüzemben gyártják majd a Mercedes-Benz hamarosan bemutatandó, új generációs kompaktautóit. A folyamatos beruházások eredményeként tovább erősödik a kecskeméti gyár szerepe a prémiummárka globális termelési hálózatában.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyára 2015-ben több mint 180 000 kompakt autót állított elő, az elmúlt négy évben pedig összesen több mint félmillió Mercedes gördült le a gyártósorról. Az első Magyarországon is gyártott termék a B-osztály volt, míg 2013-ban a négyajtós CLA coupé, illetve 2015 januárjában a CLA Shooting Brake gyártását is megkezdte a kecskeméti gyár. Ez utóbbi két típust kizárólag Magyarországon gyártják az egész világpiac – több mint 180 ország – részére.

A teljes beruházási összeg közel felét, 250 millió eurót, azaz 80 milliárd forintot a 99 ezer négyzetméter alapterületű új, csúcstechnológiával felszerelt karosszériaüzem felépítésére fordítja a Mercedes-gyárat üzemeltető Daimler AG. A teljes beruházás keretében a már meglévő üzemeket is fejlesztik, bővítik a kapacitást, rugalmasabbá teszik a termelést, ezáltal tovább erősítik a gyár szerepét a prémiummárka globális termelési hálózatában.

Michael Göbel, a Mercedes-Benz kompaktautó részlegének vezetője méltatta a kecskeméti gyárban dolgozó szakemberek elkötelezettségét, szenvedélyét és precizitását, valamint a Magyarországgal és a kormánnyal kialakított konstruktív együttműködést.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke arról beszélt, hogy a kompakt járművek új generációjának gyártásában fontos szerepe lesz a kecskeméti gyárnak, ahol a munkakörnyezet is kényelmesebbé, emberközpontúbbá válik, növelve a gyár rugalmasságát és hatékonyságát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél évben ez a legnagyobb bejelentett beruházás Magyarországon, a legutóbb az indiai Apollo Tyres projektje képviselt hasonló nagyságrendet 2014 szeptemberében. Magyarország a kontinens autógyártásának egyik fellegvára, és ez a beruházás megerősíti e pozícióját - tette hozzá.