Elhelyezték az Európában is egyedülálló víziszárnyas vágóhíd és tollfeldolgozó alapkövét Mélykúton

Elhelyezték az Európában is egyedülálló víziszárnyas vágóhíd és tollfeldolgozó alapkövét Mélykúton

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A HUNENT Zrt. legmodernebb technológiával felszerelt, komplex egységének alapkőletételével megkezdődik a víziszárnyas vágóhíd és tollfeldolgozó üzem építése Mélykúton. A közel 12,6 milliárd forintos fejlesztés 350 új munkahelyet eredményez az élelmiszeriparban, mely a magyar gazdaság egyik húzóágazata. A HUNENT fejlesztése már a negyedik olyan élelmiszeripari beruházás az idén, amely a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével valósul meg.

A zöldmezős beruházásra kijelölt mintegy 8,8 hektáros telken a beépített terület nagyjából 18 300 négyzetméter lesz

A zöldmezős beruházásra kijelölt mintegy 8,8 hektáros telken a beépített terület nagyjából 18 300 négyzetméter lesz

A jogelődein keresztült több mint 160 éves hagyományokkal rendelkező HUNENT Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. az elmúlt évek során termékeivel nemcsak itthon, de az Európai Unió számos országában és a Távol-Keleten is megjelent termékeivel; nettó árbevételük 63 százaléka származik exportból. A cég fő profilja a pecsenyekacsa feldolgozás, ezen felül pecsenyelibával is foglalkozik.

A zöldmezős beruházásra kijelölt mintegy 8,8 hektáros telken a beépített terület nagyjából 18 300 négyzetméter lesz. A projekt rendkívül komplex, a legmodernebb technológiával felszerelt üzemet hoznak létre, felépül egy új vágóhíd csarnok, daraboló, tálcázó, csomagoló üzemrészekkel, tollüzemmel, szennyvíztisztítóval, irodaépülettel és a 4500 tonnás tároló kapacitással rendelkező hűtőházzal, továbbá feldolgozó- és sütőüzemmel. A fejlesztéssel a vállalat több mint háromszorosára emeli munkavállalói számát.

Az első ütemben, várhatóan 2018 októberéig felépítenek egy víziszárnyas vágóhidat, egy feldolgozó üzemet, egy hűtő- és fagyasztóházat, valamint egy szennyvíztelepet. A teljes beruházás második üteme várhatóan 2019 év végére fejeződik be.

Az üzem egyedülálló lesz Európában, mivel kapacitásban és technológiai fejlettségben kevés hasonló pecsenyekacsa-vágóhíd és feldolgozóüzem létezik a kontinensen. A termelés éves szinten 5 millió kacsával, 14 millióra fog emelkedni. A beruházással 20 milliárd forint fölé emelkedhet az árbevétel, nő a feldolgozott mennyiség, emellett magasabb minőséget és nagyobb kínálatot, termékskálát tudnak előállítani. A vállalat a fejlesztésnek köszönhetően az egyre élesebb hazai és nemzetközi versenyben is képes lesz erősíteni pozícióját és versenyképességét.