Elkészült a kozmetikai alapanyagokat gyártó üzem Szolnokon - VIDEÓRIPORT

Elkészült a kozmetikai alapanyagokat gyártó üzem Szolnokon - VIDEÓRIPORT

Elkészült a K&P Chem kozmetikai alapanyagokat gyártó üzeme Szolnokon

Hamarosan elindul a próbaüzem, majd 2020 elején a tényleges gyártás a K&P Chem 5,1 milliárd forintos beruházás keretében felépült szolnoki üzemében. A kozmetikai termékek alapanyagait gyártó egységből a kelet-közép-európai piac nagyobb iparági szereplői, többek között a Procter&Gamble, az Unilever és a Henkel számára is szállítanak majd.

A K&P szolnoki egysége a görög Kapachim csoport első magyarországi egysége lesz. Az anyavállalat évtizedes tapasztalattal rendelkezik gyógyszerek, szappanok, tisztítószerek és egyéb vegyipari termékek alapanyagainak előállításában. Jelenleg mintegy 200 főt foglalkoztatva négy gyártóegységgel rendelkeznek Görögországban, Marokkóban és Algériában. A Kapachim nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre, egyike azon kevés háztartási vegyipari vállalatoknak, akik saját szabadalmukat értékesítik a világ számos nagy multinacionális vállalatának.

A K&P Chem szolnoki gyára lesz az első gyártóegység a régióban, ahonnan a közép-kelet-európai piac nagyobb iparági szereplőit látják majd el alapanyagokkal. Az 50 új munkahelyet teremtő, 5,1 milliárd forint értékű projekt keretében az infrastruktúra már elkészült, és a termelési technológiát is szinte teljes egészében beszerelték.

Magyarországon a hagyományosan erős vegyipar ma már közel 100 000 embernek ad munkát, 2018-ban a teljes nemzetgazdasági hozzáadott érték 4,9%-át érte el, termelési értéke meghaladta a 6000 milliárd forintot.