Elkészült a Zalaco zöldmezős beruházásának első üteme - VIDEÓRIPORT

Elkészült a Zalaco zöldmezős beruházásának első üteme - VIDEÓRIPORT

Elkészült a Zalaco zöldmezős beruházásának első üteme

A magyar élelmiszeripari szektor jelentős szereplőjeként a Zalaco zöldmezős beruházás keretében bővíti kapacitásait Zalaegerszegen. Az Ajkán és Sopronban is üzemekkel rendelkező magyar vállalat a hazai sütőipar kiemelkedő képviselője, hiszen több száz féle terméket készítenek, hamarosan több mint 100 millió darabot évente, a magyar és a nemzetközi piacra egyaránt. A mostani beruházás eredményeként 150 új munkahely jön létre a zalai megyeszékhelyen, egyúttal modern és magas szinten automatizált gyártósorok és raktárak létesülnek.

Az évtizedes múltra visszatekintő Zalaco fő tevékenysége a friss kenyér és pékáru gyártása. Termékkínálatuk országosan is egyedülálló: közel 400 pék-, és cukrászterméket forgalmaznak, valamint több mint 50 üzlettel rendelkeznek a Dunántúlon. Üzemükben évente 7 millió kilogramm kenyeret sütnek, kifliből és zsemléből 50 millió darabot, míg péksüteményekből 40 milliót állítanak elő. Emellett jelentős mennyiségű tortát és cukrászsüteményt is készítenek.

2014-ben egy új termelői komplexummal bővült a vállalat Zalaegerszegen, a beruházás során 51 munkahely jött létre, a következő évben pedig egy ajkai és egy soproni gyárral bővült a vállalat. A vállalat árbevétele 2018-ban megközelítette a 8,5 milliárd forintot, a legutóbbi adatok szerint pedig 580 főt foglalkoztattak.

A most átadott bővítést a korlátos termelő- és raktárkapacitások indokolták. A mintegy 13 millió euró, azaz 4 milliárd forint értékű zöldmezős projekt eredményeként a Zalaco két modern technológiákat alkalmazó gyártócsarnokkal és egy teljesen automatizált raktárépülettel bővíti fagyasztott pékárut és cukrász termékek előállító infrastruktúráját. Ezzel jelentősen növeli zalaegerszegi péksütemény-, kenyér-, illetve fagyasztott péksütemény gyártó kapacitását, a megnövekedett kereslet hosszútávú stabil kielégítése érdekében.

A teljes hazai élelmiszeriparról elmondható, hogy dinamikusan fejlődik és erősödik, amit jól mutat, hogy a termelési érték az elmúlt években folyamatosan emelkedett, így 2018-ban meghaladta a 3200 milliárd forintot, ami mintegy 7%-os növekedést jelent 2017-hez viszonyítva.

A fejlődés fenntartásához a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplőknek minél előbb alkalmazniuk kell a legkorszerűbb tudást, a modern technológiát, köztük a digitalizáció által kínált megoldásokat. Ebben segít a közelmúltban elkészült Magyarország Digitális agrárstratégiája, amely 2019-2022-ig fogalmazza meg az agrárgazdaság digitalizációjához szükséges lépéseket.