Felavatták az Apollo Tyres új gyárát Gyöngyöshalászon

Felavatták az Apollo Tyres új gyárát Gyöngyöshalászon

Felavatták az Apollo Tyres új gyárát Gyöngyöshalászon

Orbán Viktor miniszterelnök és Onkar S Kanwar, az Apolo Tyres elnöke ma hivatalosan is megnyitotta az Apollo Tyres hatodik üzemét, amely a vállalat első zöldmező beruházása indián kívül. A 475 millió euró, azaz mintegy 146 milliárd forint értékű beruházással a vállalat szeretné megerősíteni európai jelenlétét, és a nagy európai autógyártók közvetlen beszállítójává válni. A projekt magyarországi megvalósulását a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) átfogó projektmenedzsment-szolgáltatással segítette.

Az Apollo Tyres Ltd. székhelye az indiai Gurgaonban található. Az idén 40 éves vállalat gépjármű-abroncsok gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A társaságnak jelenleg hat gyártóegysége van Indiában, Hollandiában és Magyarországon, termékeit több mint 100 országban forgalmazza az Apollo és a Vredestein márkanevek alatt. Termékek széles portfólióját kínálja a mezőgazdasági és ipari gépektől ez off-road járműveken át egészen a kerékpárokig. A 2015-ben zárult pénzügyi évben az Apollo Tyres forgalma 2 milliárd dollár, alkalmazottainak létszáma közel 16 000 fő volt.

Orbán Viktor miniszterelnök a gyár avatóján

Orbán Viktor miniszterelnök a gyár avatóján

A most átadott, Budapesttől alig 100 km-re található üzem az Apollo Tyres első Indián kívüli zöldmezős beruházása, ami jól mutatja a vállalat európai növekedési terveit, és az abroncsgyártásban világszerte használt legmodernebb technológiát vonultatja fel. A magas szinten automatizált létesítményben a gyártást informatikai és robotikai rendszerek vezérlik. A dolgozók fiatal, magasan képzett munkavállalók, főként a régió településeiről.

A 475 millió euró értékű beruházással létesített, 72 hektáron elterülő gyár építése 2015 áprilisában indult. Az első építési fázis befejeztével az éves kapacitás eléri 5,5 millió személyautó- és kisteher jármű-, valamint 675 ezer darab busz- és tehergépjármű-abroncsot. A magyar gyár a Hollandiában található, meglévő üzem gyártókapacitását egészíti ki, Apollo és Vredestein márkájú abroncsok készülnek majd az európai piacra.

Onkar S Kanwar, az Apollo Tyres elnöke

Onkar S Kanwar, az Apollo Tyres elnöke

"A magyarországi zöldmezős gyárunk avatása egy újabb mérföldkövet jelent a globális növekedés útján. Az új üzemnek köszönhetően tovább erősíthetjük európai jelenlétünket és növelhetjük piaci részesedésünket. Célunk, hogy a másodlagos piacra fókuszáló vállalatból a kontinens vezető autógyártóinak közvetlen beszállítójává váljunk" – mondta beszédében Onkar S Kanwar, az Apollo Tyres elnöke.