Fókuszban a vidéki nagyvárosok és az SSC iparág

Fókuszban a vidéki nagyvárosok és az SSC iparág

„Doing Business in Hungary” címmel tartott közös, Magyarországot bemutató előadást a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a British Telecom (BT) nemzetközi vállalatok vezetőinek Londonban. A június 18-20. között megrendezett Global Expansion Summit-on az általános információk mellett a legújabb trendeknek megfelelően a vidéki nagyvárosokban és az SSC iparágban rejlő lehetőségeket is bemutatta a HIPA. A központi helyen lévő standot nagy érdeklődés övezte, ahol az érdeklődők átfogó tájékoztatást kaptak a magyar befektetési környezetről.

A HIPA standja a rendzvényen

A HIPA standja a rendzvényen

Megfigyelhető trend, hogy egyre több vállalat nyit Budapesten kívül szolgáltató központokat, hiszen a vidéki egyetemek folyamatos munkaerő-utánpótlást és magas szintű tudásbázist biztosítanak. A leendő befektetők pedig általában nagyobb mértékű állami támogatásban részesülhetnek, ha a fővároson kívül települnek le, különös tekintettel a kutatás-fejlesztésre irányuló beruházásokra. Mindehhez a HIPA egykapus, teljes körű és ingyenes szakértői segítséget biztosít.

Az SSC szektor körülbelül 42.000 főt foglalkoztat hazánkban és jelenleg több mint 90 vállalat működtet körülbelül 100 regionális szolgáltató központot. 2016-ban minden korábbi rekordot megdöntött a hazai befektetésösztönzés: a HIPA támogatásával 71 beruházási projekt esetében született pozitív döntés Magyarországon. Ezek eredményeként több mint 3,243 milliárd euró értékű külföldi működő tőke (FDI) érkezik hazánkba, és 17 647 új munkahely jön létre. Az üzleti szolgáltató szektor (SSC) stabilan a második legerősebb ágazat eredményét hozta 12 projekttel és közel 2500 új, magas hozzáadott értékű munkahellyel.

A HIPA célja a magyarországi befektetési környezet még vonzóbbá tétele, valamint erre építve a „Made in Hungary” típusú projektek mellett a magasabb hozzáadott értéket előállító, technológia-intenzív „Invented in Hungary” jellegű beruházások ösztönzése. Az SSC szektor egy magas hozzáadott értékű területnek számít, amely kiváló karrierlehetőséget és ígéretes jövőképet biztosít az ágazatban dolgozók számára. A több mint két évtizedes tapasztalatoknak köszönhetően Magyarország mára érett, jól bevált lokációnak számít, ahol a magyar munkavállalók az évek során komoly szaktudásra tettek szert, és a legbonyolultabb munkafolyamatokat is képesek világszínvonalon elvégezni.

A sikeres bemutatkozás során tehát számos érdeklődő ismerhette meg hazánk, adózási, gazdasági, jogi környezetét és betekintést kaphattak a munkaerőpiacon található kiválóan képzett szakember kínálatba, valamint az elérhető állami támogatások és ösztönzők rendszerébe.