Folytatódik Európa legnagyobb turbinalapát-gyárának bővítése Budapesten

Folytatódik Európa legnagyobb turbinalapát-gyárának bővítése Budapesten

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

Új típusú gáz- és gőzturbina-lapátok gyártását telepíti Magyarországra a Siemens, az újabb csúcstechnológiás bővítés eredményeként legalább 150, magasan képzett szakembert vesznek fel budapesti Power and Gas üzemébe. A kompetenciabővítéshez kapcsolódó, 10 milliárd forint értékű beruházás részeként egy új, mintegy 10 000 négyzetméter területű csarnok építését kezdte meg a vállalat, amelynek alapkövét Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója helyezték el a vállalat Késmárk utcai telephelyén. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a döntési folyamat során szakmai tanácsadóként támogatta a projekt megvalósulását.

Elhelyezték az új gyártócsarnok alapkövét

Elhelyezték az új gyártócsarnok alapkövét

A Siemens AG egyike a világ vezető technológiai óriásvállalatainak. A több mint 165 éves múltra visszatekintő német konszern szakértő a villamosítás, a digitalizáció és az automatizáció területén, és ezen alapokra építve fejleszti a jövő energetikai rendszereit az elektromos energia lehető leghatékonyabb előállítására, továbbítására, elosztására és felhasználására. A több mint 200 országban mintegy 350 000 munkatársat foglalkoztató elektronikai világcég jelentőségét jól mutatja, hogy a világban megtermelt minden ötödik megawattot Siemens-technológia állítja elő.

Hazánkban 1887, az első villamos vonal megépítése óta van jelen a német vállalat. A magyarországi Siemens-csoport tagjai a Siemens Zrt., a Siemens Healthcare Kft., a Siemens Wind Power Kft., valamint az evosoft Hungary Kft. A csoport tevékenysége kiterjed az energia, az infrastruktúra, az ipar és az egészségügy területére, portfóliója magában foglalja komplex projektek kivitelezését, Siemens berendezések értékesítését és szállítását, valamint az ezekhez kapcsolódó speciális szolgáltatásokat. A Siemens hazai leányvállalatai összesen 3000 főt foglalkoztatnak.

Új típusú gáz- és gőzturbina-lapátok készülnek majd Budapesten

Új típusú gáz- és gőzturbina-lapátok készülnek majd Budapesten

A hazai munkaerő szakértelemre építve újgenerációs turbinalapátok gyártását telepíti budapesti Power and Gas egységébe a Siemens. A fejlesztés eredményeként legalább 150 mérnök és gépkezelő szakemberrel bővül a foglalkoztatottak száma, ami így eléri a 700 főt. A beruházás részeként a jelenlegi üzem 2500 négyzetméterrel bővült, a most épülő 10 000 négyzetméteres új csarnokban pedig várhatóan 2019 őszén veszi kezdetét a termelés.

A folyamatos fejlesztésnek és portfólió-bővítésnek köszönhetően a budapesti üzem mára Európa legnagyobb turbinalapát-gyárává, valamint a Siemens globális kompetencia-központjává vált. A telephelyen gáz- és gőzerőművekbe beépülő turbinalapátokat és egyéb komponenseket gyártanak, melyeket a világ öt kontinensének országaiba exportálnak.