Győrből érkezik az Audi válasza a járműipar kihívásaira - VIDEÓRIPORT

Győrből érkezik az Audi válasza a járműipar kihívásaira - VIDEÓRIPORT

Achim Heinfling és Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban

Átfogó fejlesztést indít győri üzemében az AUDI HUNGARIA: bővítik az egy évvel ezelőtt elindított e-motor gyártás kapacitását, valamint a motorfejlesztő központot, és a járműgyártási infrastruktúrát. A 41 milliárd forint összértékű, komplex beruházási program az első lépés az elektromobilitás jelentette kihívásokra való felkészülésben, hogy a belső égésű motor mellett az elektromos meghajtások tekintetében is a világ élvonalába tartozzon az Audi és Győr.

A győri székhelyű AUDI HUNGARIA Zrt. az Audi és Volkswagen Konszern központi motorszállítója, a világ egyik legnagyobb motorgyára, de itt gyártják az Audi TT és A3 modellvariánsait, valamint az Audi Q3 modelleket. 2018-ban az Audi Hungaria Zrt.-nél gyártott összes motor megközelítette a kétmilliós darabszámot, melyből már mintegy 10 000 volt elektromos motor. Az összes gyártott autó száma elérte a 100 000 darabot, melyeket a világ 90 országába szállítottak ki. Az Audi Hungaria évek óta Magyarország egyik legnagyobb árbevételű vállalata és az ország legnagyobb exportőreinek egyike. A német vállalat jelenleg több mint 14 000 munkatársat foglalkoztat Győrben, valamint több mint 1000 magyarországi beszállítóval rendelkezik.

Az E-transzformációs projekt döntő része a győri e-motorgyártás bővítésére irányul, és megteremti a lehetőséget az elektromos meghajtás következő generációjának integrálására. Az Audi Hungaria egy éve gyártja az elektromos meghajtásokat a márka első teljesen elektromos modellje, az Audi e-tron számára, és ezzel a hagyományos után az az e-motorgyártás központja is az Audi Konszernben.

A műszaki fejlesztés kompetenciái és kapacitásai is bővülnek. Itt a hagyományos, belső égésű meghajtások hatékonyságnövelése mellett szisztematikusan felépítik a fejlesztési know how-t az elektromos meghajtások, valamint a termodinamika és a járműapplikációk területén is. Továbbá egy csúcsmodern, új járatópadokkal felszerelt műhely, valamint egy új irodaépület is épül.

A jelentős volumenű, átfogó beruházás volumene meghaladja 41 milliárd forintot, ami egy ekkora vállalat esetében is kiemelkedő összegnek számít. Fontos továbbá, hogy a fejlesztés munkahelyteremtéssel is jár, összesen 250 munkahely jön létre a társaságnál.