Hatalmas bővítésbe kezd Magyarországon a Zoltek - VIDEÓ RIPORT

Hatalmas bővítésbe kezd Magyarországon a Zoltek - VIDEÓ RIPORT

Hatalmas bővítésbe kezd Magyarországon a Zoltek

A japán Toray Indutries csoporthoz tartozó, amerikai Zoltek a világ egyik vezető szénszál gyártója. A vállalat egyetlen európai üzemében jelentős, 30 milliárd forintot meghaladó fejlesztésbe kezd, melynek eredményeként 50%-kal növekszik a termelési volumen, így Európa legnagyobb szénszál gyártóbázisa jön létre Nyergesújfalun. A jelen s a közeljövő autóipari trendjeit követve a Zoltek célja a járműiparban is globális szereplővé válni.

A tokiói székhelyű Toray Industries egy integrált vegyipari csoport, amely tevékenysége 5 fő üzleti szegmensre osztható: vegyi szálak és textilek; „Performance chemicals"; szénszál kompozit anyagok; élettudományok; környezetvédelem és mérnöki terület. Termékeik elsődleges felhasználási területe az ipar, a repülőgépipar és űrhajózás, illetve a sportszergyártás. A japán Toray Industries Inc. 2013. szeptember 26-án kötött egyesülési szerződést az amerikai Zoltek Companies Inc. vállalattal, amely alapján felvásárolta a NASDAQ értéktőzsdén jegyzett céget. A 2014-ben befejeződött tranzakció nyomán a Zoltek Companies a Toray önálló leányvállalataként működik tovább.

A Zoltek jelenleg különféle szénszál termékeket, illetve a szénszál alapanyagát, úgynevezett prekurzor szálat gyárt. A ZOLTEK által gyártott PANEX® 35 mára uralkodó szénszállá vált a szélenergia iparban, emellett az olajfúrások és kutatások során, az infrastruktúra beruházások során, a hajózásban, a sportáruk gyártása során, a nyomástároló edények és tárolók területén rendelkezik piacokkal. A Zoltek Automotive azért jött létre, hogy segítse a cég szénszálainak fejlesztését és terjedését a gépjárműiparban.

A korábbi Magyar Viscosa Rt. alapjain a Zoltek 1995 óta van jelen Nyergesújfalun, amely a vállalat egyetlen európai egysége. A jelenlegi több mint 1200 fős dolgozói létszám, valamint a 10 000 tonnás termelési volumen a mostani 30 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően több mint 350 fővel bővül, és eléri a 15 000 tonnás éves kibocsátást. Az új csarnok építésével és a nyolc új gyártósor üzembe helyezésével nem csak Európa legnagyobb szénszál gyártó bázisa jön létre Nyergesújfalun, de vállalat tovább erősíti a járműipar számára készülő termékek portfólióját és mennyiségét. A Magyarországon gyártott termékeket szélkerekek turbináihoz, repülőgépek fékberendezéseihez és a járműiparban használják, azon belül is súlycsökkentés céljából, elsősorban a jövőt jelentő elektromos meghajtású járművekben.