Helyi vállalatok a nemzetközi piacra lépés útján

Helyi vállalatok a nemzetközi piacra lépés útján

Ésik Róbert, a HIPA elnöke

Az elektronikai eszközök gyártására specializálódott National Instruments (NI) 2001 óta működteti gyártóbázisát Debrecenben és folyamatosan keresi azon magyar vállalatokat, amelyek sikerrel tudnának bekapcsolódni beszállítói láncába - derült ki a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA), az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségével és a Magyar Exportfejlesztési Ügynökséggel (HEPA) rendezett közös beszállítói fórumon.

Az április 24-én a HIPA székházában megrendezett, Helyi vállalatok a nemzetközi piacra lépés útján című fórumon az NI Hungary Kft. által előzetesen kiválasztott beszállítók azokkal a lehetőségekkel ismerkedhettek meg, amelyek a hazai együttműködésen túl a globális nagyvállalati gyártásban történő részvételt is megteremthetik.

A rendezvényen Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke a HIPA beszállító fejlesztési tevékenységének fontosságáról és gyakorlatáról beszélt. Jennifer Kane-Zabolotskaya, az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének kereskedelmi főtanácsosa az amerikai piacra lépés eszköztárát ismertette, majd a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) vezető tanácsadója, Pataki Nóra mutatta be a vállalatokat segítő állami eszközrendszert és az ügynökség tevékenységét.

Rádai Katalin, az NI Hungary Kft. beszerzési vezetője a nagyvállalati beszállítás feltételeit, rendszerét és lehetőségeit ismertette a meghívott magyar beszállítókkal. A nap fontos programpontja volt, hogy ezután a 12 résztvevő cég egy B2B fórum keretén belül tárgyalt az NI Hungary Kft. beszerzőivel.

A befektetésösztönzés mellett a HIPA kiemelt feladata a beszállítással foglalkozó magyar kis-és középvállalkozások szerepének erősítése, ezen keresztül pedig a hazai hozzáadott értékhányad emelése. A HIPA beszállítói területe elsősorban a termelő ágazatokban működő nagyvállalatokra és a hozzájuk kapcsolható hazai kkv szektorra koncentrál. A HIPA beszállítói osztálya a nagyvállalatok növekedési céljait kihasználva, különböző képzésekkel, nemzetközi bemutatkozásokkal és üzleti találkozókkal igyekszik helyzetbe hozni a magyar kkv-kat.