Hosszú távú együttműködési megállapodást kötött az Airbus és Magyarország

Hosszú távú együttműködési megállapodást kötött az Airbus és Magyarország

Bruno Even, az Airbus Helicpoters vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

Magyarországon hozza létre legújabb gyártóközpontját Európa legnagyobb légi- és hadiipari vállalatcsoportjának tagja, az Airbus Helicopters. A várhatóan 2021-től termelő egységben dinamikus forgó és mozgó helikopter részegységek gyártása zajlik majd, ami több száz új munkahely létrehozását is jelenti.

Az Airbus Group Európa legnagyobb légi- és hadiipari vállalata. A csoport személyszállító repülőgépeket, helikoptereket, katonai-védelmi gépeket és helikoptereket, valamint az űrkutatás, űrutazás során használható eszközöket gyárt. A cégcsoport több mint 180 helyszínen folytatja tevékenységét világszerte, és több mint 12 000 beszállítóból álló értékláncot tart fenn.

A helikopter alkatrészeket gyártó forgó egység üzem egy közel tízhektáros területen felépülő 15 000 négyzetméter alapterületű csarnokban kap helyet. A beruházásért folyó verseny már két városra szűkült, a konkrét helyszínről azonban jövő év elején születik döntés.

A repülőgép ipar Magyarországon felszálló ágba került az utóbbi években, hiszen a Lufthansa Technik mérnöki központtal bővítette repülőgép-karbantartási tevékenységét, a Diehl Aircabin a kapacitásbővítések után szintén mérnöki központot telepített hazánkba, míg a svájci RUAG Aerostructures már három gyártóegységgel rendelkezik Magyarországon. Mindezek eredményeként 2017-ben a légi, űrjármű gyártás és javítás termelési értéke 50,3 milliárd forintot ért el, ami 48%-os növekedésnek felel meg 2016-hoz képest. A kivitelből származó árbevétel 62%-kal nőtt, súlya a teljes árbevételben elérte a 93,1%-ot.