Ismét bővít az Airbus-nak is gyártó német vállalat Nyírbátorban

Ismét bővít az Airbus-nak is gyártó német vállalat Nyírbátorban

3,7 milliárd forint értékű beruházással tovább bővíti nyírbátori telephelyét a repülőgép-alkatrészeket gyártó német tulajdonú Diehl Aircabin. A 230 új munkahelyet teremtő beruházás a nyírbátori telephely bővítését, új épületek és gépek beszerzését jelenti. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a döntési folyamat során szakmai tanácsadóként támogatta a projekt megvalósulását.

Az 1902-es alapítása óta családi tulajdonban lévő Diehl Aircabin vállalatcsoportnál mintegy 16.000 munkavállaló fejleszt, gyárt és forgalmaz Diehl-termékeket, több mint 80 helyszínen, körülbelül 20 országban és 4 kontinensen. Árbevételük a tavalyi év során több mint 3 milliárd eurót ért el.

A Diehl Aerosystems 2011-ben kezdte meg termelési kapacitásának építését Magyarországon egy leányvállalat megalapításával. A Nyírbátorban található Diehl Aircabin Hungary Kft. jelenleg több mint 500 munkavállalót foglalkoztat és körülbelül 30 millió Euro éves forgalmat bonyolít. Legnagyobb megrendelőjük az Airbus és az A320-as gépcsalád számára készült ajtó- és ajtókeret-burkolatok, valamint klímavezetékek mellett a világ legnagyobb utasszállító repülőgépéhez, az A380-hoz is készülnek alkatrészek Nyírbátorban. 2016-ban Magyarországon a légi, űrjármű gyártás és javítás termelési értéke 34,2 milliárd forintot ért el, ami 10,9%-os növekedésnek felel meg 2015-höz képest. A gyártási kapacitás bővítését pedig a légi utasok számának előre jelzett növekedésével (IATA Légiipari Előrejelzése) összefüggő igény kielégítése, valamint az új repülőgép-típus iránti kereslet felfutása együttesen megkívánják.

A német tulajdonú vállalat figyelmet fordít arra, hogy munkavállalói naprakész szaktudással rendelkezzenek. A Debreceni Egyetem duális képzési programjában is részt vesznek, a nyírbátori üzemben a hallgatók gyakorlati oktatás keretében ismerkedhetnek meg a legmodernebb gyártási technológiákkal.

A bejelentés még szorosabbra fűzi a két ország eddig is tradicionálisan jó viszonyát. Németország a legnagyobb tőkebefektető Magyarországon; a teljes magyarországi FDI-állomány több mint 26%-a köthető német vállalkozásokhoz, valamint hazánk legfontosabb külkereskedelmi partnere is; a magyar export több mint negyede, 27,5% is ebbe az országba irányul.