Ismét fejleszt az Edelmann Zalaegerszegen

Ismét fejleszt az Edelmann Zalaegerszegen

Czirkl György, az Edelmann Packaging Hungary ügyvezető igazgatója

Jelentős beruházással korszerűsíti gépparkját az Edelmann Hungary Packaging Zrt. Zalaegerszegen. A több mint 3 milliárd forint értékű beruházással nemcsak a termelési mennyiséget tudja növelni a német vállalat, hanem magasabb minőségű és hozzáadott értékű termékekkel is el tudja majd látni partnereit. Az erős közép-európai regionális versenyben elnyert beruházás 100 új munkahelyet is jelent a gazdaságfejlesztés fókuszában álló délnyugat-magyarországi térségben.

Az elsősorban papír csomagolóanyagokat gyártó német Edelmann cégcsoport 2010. év végén vásárolta fel a Zalai Nyomdát. Ez követően egy zöldmezős beruházás keretében felépült egy új gyártócsarnok, raktárhelyiségekkel és irodákkal, illetve megszűntették a korábbi előnytelen területi elhelyezkedésből adódó hátrányokat.

Az új gyártócsarnok nyújtotta lehetőségek, valamint a folyamatosan növekvő megrendelések együttesen tették szükségessé a mostani fejlesztést. Az új gépekkel magasabb hozzáadott értékű termékek lesznek gyárthatóak, ami újabb piaci szegmenseket nyithat meg, és kedvez az export árbevétel növekedésnek. A gyártóberendezés által megvalósítható új nyomdaipari folyamattal csökkenthetőek a gyártási költségek és a gyártás teljes folyamatának ideje is. A projekt célja egy innovatív, a piaci igényeket meghaladó, ugyanakkor költséghatékony nyomdaipari technológia kifejlesztése a magas minőségű, hajtott karton csomagolóanyagokat igénylő partnerek széles körének ellátásához.

Az Edelmann beruházása tovább erősíti Zalaegerszeg és a délnyugat-magyarországi régió pozícióját. A zalai megyeszékhelyen épülő, hagyományos és autonóm járművek tesztelésére egyaránt alkalmas járműipari tesztpálya várhatóan további, magas hozzáadott értékű kutatás-fejlesztési kapacitások betelepülését fogja magával vonzani, nem csak a járműipar, de az önvezetéshez szükséges 5G hálózati fejlesztésekhez kapcsolódóan is. Az építési munkálatok megkezdése óta eltelt néhány hónap alatt több tucat vállalat jelezte érdeklődését a pálya használatára, valamint a kapacitások a környező területre telepítésére vonatkozóan.