Ismét fejleszt Túrkevén az indiai SMR

Ismét fejleszt Túrkevén az indiai SMR

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Két fejlesztést is indít párhuzamosan a Samvardhana Motherson Group-hoz tartozó Samvardhana Motherson Reflectec (SMR) magyarországi egysége Túrkevén. Egy 3 milliárd forintos beruházás eredményeként felépül egy 12 000 négyzetméteres visszapillantó-gyártó üzem, ahol 315 új munkahely jön létre, miközben egy mintegy 5 milliárd forint értékű beruházással műanyag lökhárító-elemeket gyártó egység is létesül, ahol további 74 munkahely jön létre.

Tibori Pál-Levente, az SMR kelet-európai és németországi alelnöke

Tibori Pál-Levente, az SMR kelet-európai és németországi alelnöke

Az 1975-ben alapított Samvardhana Motherson Group (SMG) egy globális járműipari beszállító. Üzleti portfóliója termékek széles körét öleli fel világszerte minden nagy autógyártó számára: vezetőfülkék, lökhárítóborítások, visszapillantó tükrök, kamerarendszerek, világító rendszerek, külső és belső kárpitozás, kábelrendszerek, légkondicionáló rendszerek és terepjáró vezetőfülkék. Az SMG emellett teljes körű informatikai szolgáltatásokat (IT) és tervező mérnökségi szolgáltatásokat is nyújt különféle ipari szegmensek részére. Az SMG egyike a világ 30 legnagyobb autóipari beszállítójának, 5 kontinens 33 országában több mint 100 000 embert foglalkoztatva. A 2016/17-es üzleti évben a cégcsoport 9,1 milliárd dollár árbevételt generált.

Az SMG csoport tagjaként az SMR Hungary mára a világ egyik legnagyobb visszapillantó tükör gyárává fejlődött, évente több mint 8 millió garnitúra külső tükröt szállítva többek között megtalálható az Audi, a BMW, a Mercedes-Benz, az Opel, a Porsche, a Kia valamint a Ford és Jaguar-Land Rover. Mosonszolnoki, mosonmagyaróvári és túrkevei gyáraiban, illetve a hegyeshalmi logisztikai központban közel 2500 munkatársat foglalkoztat menedzsment, adminisztrációs, mérnöki, termelési és logisztikai területeken. A 2016/17-es üzleti évben 403 millió euró árbevételt generált.

Az SMR Hungary a 2016 októberében bejelentett bővítés után újra fejleszti túrkevei egységét, ahol egy 12 000 négyzetméteres visszapillantó-gyártó üzemet építenek fel. A 10 millió euró értékű beruházás eredményeként 315 új munkahely jön létre 2018 év végig. Ezzel párhuzamosan egy másik fejlesztés is elindult Túrkevén, melynek keretében az SMR egyik leányvállalata műanyag lökhárító-elemek gyártását fogja megvalósítani, 16 millió eurós beruházással, 74 új munkahely teremtése mellett. A magyar kormány mindkét beruházást – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével – egyedi kormánydöntés keretében támogatásban részesítette.