Jelentős bővítéssel ünnepli 15 éves magyarországi jubileumát a National Instruments

Jelentős bővítéssel ünnepli 15 éves magyarországi jubileumát a National Instruments

5,5 milliárd forint értékű beruházással 210 új munkahelyet hoz létre a National Instruments (NI) Debrecenben – jelentették be az amerikai anyavállalat 40, illetve a debreceni leányvállalat 15 éves jubileuma alkalmából megrendezett ünnepségen. A 2001-ben elindult debreceni egység az évek során a vállalatcsoport fő gyártóüzemévé fejlődött. A gyártáson túl azonban ma már magas hozzáadott értéket előállító globális és regionális kiszolgáló központok is működnek Debrecenben, informatikai, jogi, pénzügyi és gyártástámogatási területen. Mindezek eredményeként a vállalat igazi tudásközponttá nőtte ki magát a régióban.

Az NI munkatársa bemutatja egy terméküket a vendégeknek

A negyven éves múltra visszatekintő, austini központú National Instruments a hardware és software termékek vezető beszállítója, amelyeket világszerte mérnökök, kutatók és fejlesztők számítógép-alapú eszközökkel használnak a mérés, az automatizálás, valamint az oktatás és kutatás terén. Az NI jelenleg több mint 1200 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, a debreceni leányvállalat idén már a 10 milliomodik termékét állította elő, az itt gyártott termékek döntő többsége exportálásra kerül. Az NI a kilencedik legnagyobb elektronikai gyártó Magyarországon, a vállalat 2013. februárja óta a kormány stratégiai partnere.

„Az év elején már döntést hoztunk egy Debrecent érintő jelentős beruházásról" – emlékeztetett Alex Davern, a National Instruments Corporation ügyvezető alelnöke. „Egy cégfelvásárlás nyomán közel 30 milliárd forint értékű csúcstechnológiát hozunk Debrecenbe, amely következtében a kis hatótávolságú kommunikációhoz (NFC) és a vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó tesztrendszerek gyártó és tudásközpontjává válik debreceni leányvállalatunk."

Az ügyvezető alelnök – aki 2017. január 1-től az anyavállalat elnök-vezérigazgatói posztját fogja betölteni – bejelentette, hogy a Magyarországgal kapcsolatos hosszú távú terveik nyomatékosításaként közel 5,5 milliárd forintot fordítanak a debreceni telephelyükön a K+F, informatikai fejlesztési és gyártási kapacitásuk fejlesztésére, egy új, negyedik épület megépítésére, valamint az NI globális szolgáltató központjának kapacitásbővítésére. A projekt keretében 210 új, magas hozzáadott értékű munkahely jön létre. Az új munkavállalók közel 95%-a felsőfokú végzettséggel, illetve angol és más idegen nyelvek ismeretével fog rendelkezni. Alex Davern megköszönte a Magyar Kormánynak és a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek a projekttel kapcsolatban nyújtott hatékony és nagyon jelentős mértékű támogatást.

Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes beszédet mond a rendezvényen

Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes beszédet mond a rendezvényen

Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes hozzátette: 2016 első 9 hónapjában az Egyesült Államokból 13 beruházási projektet zárt pozitív döntéssel a Nemzeti Befektetési Ügynökség, amelyek közel 120 milliárd forint befektetett tőkét jelentenek és több mint 3000 fő részére biztosítanak megélhetést. A National Instruments Corporation új beruházása egyike ezen sikertörténeteknek.