Jól érzik magukat Magyarországon a japán cégek

Folyamatosan erősödik a Magyarországon működő japán vállalatok jelenléte – derül ki a budapesti Japán Külkereskedelmi Szervezet (JETRO Budapest) által készített felmérésből, mely évek óta figyelemmel kíséri és segíti a hazánkban működő japán vállalatokat. A felmérés eredményei alapján 2016 júniusában összesen 151 japán érdekeltségű vállalat működött Magyarországon, több mint 30 ezer embernek munkát adva. További jelentős eredmény, hogy ezen japán vállalatok exportteljesítménye 2015-ben meghaladta a teljes magyar export 5%-át.

A 2008-as válság, valamint az évtized elején tapasztalható visszaesés után újra rátaláltak hazánkra a távol-keleti ország befektetői. Jelenleg 151 japán vállalat működik Magyarországon, melyek közül 46 gyártó vállalat. Az elmúlt négy év során a gyártó tevékenységet folytató cégek számában mintegy 7%-os növekedés tapasztalható, emellett 2015-ben több mint 20%-kal nőtt a Magyarországon működő japán vállalatok exportja, elérve az 5 milliárd eurós értéket. Ez 5,5% arányt tesz ki a teljes magyar exporton belül. Ezen belül a legjelentősebb részt, közel 23%-ot képvisel a japán érdekeltségű gépjárműipari gyártók exportja a teljes magyar gépjárműipari exportból, de minden jelentős japán gyártó exportja növekedett 2014-ről 2015-re.

Idén először érte el a 30 000 főt a magyarországi japán vállalatoknál foglalkoztatottak száma. Az összes foglalkoztatott több mint 80%-a gyártó vállalat alkalmazásában áll. Az dolgozók száma 2008-ban egyszer már megközelítette a 30 000 főt, majd a válság évei alatt csökkenő tendenciát mutatott, de 2013 óta ismét növekedésnek indult.

Mára Japán hazánk legjelentősebb zöldmezős ázsiai beruházója, és az európai országokon kívül a második legnagyobb befektető. A magyar kormány eddig 7 japán vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) továbbra is kiemelten kezeli a japán relációból érkező beruházásokat.