Komplex fejlesztés a magyar tulajdonú prémium térkőgyárban

Komplex fejlesztés a magyar tulajdonú prémium térkőgyárban

Barabás Ferenc polgármester, Balázs Attila, a Viastein ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Vitányi István, országgyűlési képviselő

A Viastein három ütemben fejleszti biharkeresztesi üzemét: a 4,5 milliárd forint értékű első és második ütem keretében, Európában is egyedülálló, csúcstechnológiás gépsort telepítettek, majd egy térkő-nemesítő üzemet építenek. A harmadik fejlesztési periódusban egy mintegy 9 milliárd forintos projekttel pedig előregyártott építőelemeket előállító egységet hoznak létre, 180 új munkahelyet teremtve. E beruházás alapkőletétele és az első fázisban épült üzem átadása volt csütörtökön Biharkeresztesen.

A Viastein Kft. 2010-ben alakult, a 100%-ban magyar tulajdonú Bayer Construct cégcsoport tagjaként. Üzemükben kiváló minőségű, felső kategóriás termékeket állítsanak elő. Termékeik közt megtalálhatóak térkő rendszerek, teraszburkoló lapok, kötésben rakható rendszerek, nagyformátumú lapok, zöld rendszerek, blokklépcsők, szegélyek és útszegélyek, valamint falazóblokk rendszerek.

A prémium térkőgyárba több, Európában is egyedülálló, csúcstechnológiás gépsort telepítettek az első ütem során, az új panelgyár pedig előre gyártott csarnokszerkezetek, ipari épületek, irodaházak, lakóházak fal- födém-, lépcső- és egyéb tartószerkezeteinek legyártását, valamint speciális nagyméretű panelek előállítását teszi majd lehetővé. A fejlesztések második ütemében egy térkő-nemesítő üzem felépítése valósul meg, melyben a felületkezelések által szignifikáns minőség-, és értéknövelés érhető majd el.

Az építőipar bruttó hozzáadott értéke 2017-ben a teljes nemzetgazdasági hozzáadott érték 4,8%-át érte el, ami jóval magasabb a 2016-os 3,7%-os értéknél. A tavalyi esztendőben az ágazat termelési értéke 2.494,8 milliárd forintot ért el, ami 2016-hoz képest 29,6%-os emelkedést jelent a volument tekintve.