Konjunktúra-Fórum 2016 a német-magyar gazdasági kapcsolatok további erősítéséért

Konjunktúra-Fórum 2016 a német-magyar gazdasági kapcsolatok további erősítéséért

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által közösen szervezett Konjunktúra-Fórum 2016 célja a két ország hagyományosan szoros és sikeres gazdasági együttműködését érintő jövőbeni fejlesztési lehetőségek és irányok megvitatása volt. Az eseményen részt vett többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, dr. Volker Treier, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének ügyvezető igazgatóhelyettese, Dale. A. Martin, a DUIHK elnöke, valamint Ésik Róbert, a HIPA elnöke.

Dale A. Martin holding his opening speech„Alapvetően megváltozik a hazai befektetésösztönzés rendszere jövőre" – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a DUIHK és a HIPA társszervezésében megvalósult csütörtöki rendezvényen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
A kiemelt gazdaságpolitikai irányok között szerepel a magasabb hozzáadott értékű beruházások arányának emelése, a modern ipari technológiákat alkalmazó vállalatok befektetéseinek ösztönzése. Szintén fontos a beszállítással foglalkozó kis- és középvállalatok becsatolása a külföldi vállalatok értékláncába, hogy azok a lehető legnagyobb szerepet kapják a magyar értékhányad növelése érdekében. Emellett a további ágazatok erősödésével kialakuló diverzifikáltabb gazdasági szerkezet segíti majd az ország versenyképességének és gazdasági fejlődésének növekedését.

A német gazdasági kapcsolatok mennyiségileg és minőségileg is meghatározók Magyarország számára, tekintettel a német vállalatok által képviselt és meghonosodó modern technológiákra és minőségorientált üzletpolitikára.

Az előadásokat követő pódiumbeszélgetés résztvevői két fő kérdésre keresték a válaszokat: hogyan lehet kitörni a jelenlegi gazdaságpolitikai és piaci körülmények között lehetséges 2-3%-os GDP növekedési sávból, illetve hogy mi az állam optimális szerepe az iparpolitikában, a munkaerő- és bérpolitikában.

A szakmai kerekasztal tagjai Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem professzora, korábbi MNB elnök, dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Marco Wagner, a Commerzbank vezető közgazdásza, valamint Ésik Róbert, a HIPA elnöke voltak.

Az esemény zárásaként elmondott beszédében Ésik Róbert, a HIPA elnöke kiemelte, hogy Németország hazánk legfontosabb kereskedelmi partnere, a beáramló külföldi működőtőke több, mint fele német vállalatoktól származik, a teremtett munkahelyek 1/3-át adják a német befektetők. Beszédében üdvözölte a HIPA és a DUIHK közti sikeres együttműködést, hiszen a Konjunktúra-Fórum is ezen folyamatok további erősítését támogathatja.