Közös cél a magyar járműipar új dimenzióba léptetése

Közös cél a magyar járműipar új dimenzióba léptetése

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A Magyarországon jelen lévő legnagyobb járműipari vállalatok, a beszállító kis- és középvállalkozások, az utánpótlásképzésért felelős felsőoktatási intézmények és a kormányzat képviselői is a legmagasabb szinten és nagy számban képviseltették magukat a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) immáron negyedik alkalommal megrendezett járműipari találkozóján. A rendezvény célja, hogy a szektor képviselői számára lehetőséget adjon az járműgyártás jelenének és továbblépési lehetőségeinek megvitatására, ezáltal segítve az együttműködést és az ágazat folyamatos fejlődését.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A járműipar Magyarországon több mint 115 éves hagyományra tekint vissza. A magyar szakértelem, produktivitás és kreativitás, a kedvező földrajzi elhelyezkedés, illetve a versenyképes gyártási költségek eredményeként Magyarország Európa egyik legvonzóbb autóipari befektetési helyszíne. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a jelen lévő autóipari vállalatok folyamatosan bővítik telephelyeiket és fejlesztik termékeiket, azaz hosszú távon terveznek hazánkban. A 2016-os évben 71 befektetési projektet tárgyalt végig sikeresen a HIPA, melyek közül 25 a járműipart érintette. Ezen projektek eredményeként mintegy 1948 millió euró értékű működőtőke érkezik hazánkba és 7759 új munkahely jön létre az elkövetkező időszakban.

A HIPA által életre hívott, az idei évben már negyedik alkalommal megrendezett Járműipari Konferencia kiemelt témái az ágazat fejlődése által generált szakemberigény biztosítása, az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó technológiák alkalmazása, a hazai beszállítók szerepének növelése, valamint a szektor 2016. évi tevékenységének értékelése volt.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke

Ésik Róbert, a HIPA elnöke

A járműipar esetében fontos tendencia, hogy Magyarország az utóbbi években már nem pusztán összeszerelő üzemként működött a járműgyártás esetében, egyre nagyobb szerepet kap a kutatás-fejlesztés és innováció. Jelenleg a két legfontosabb fejlesztési irány hazánkban az elektromobilitás, valamint az önvezető autókhoz kapcsolódó fejlesztések. E folyamatnak a további támogatása az egyik legfontosabb stratégiai cél, hiszen ezáltal nemcsak magas hozzáadott értékű munkahelyek jönnek létre, de a kkv szektor számára is lehetőség nyílhat a nagyvállalati értékteremtő folyamatokba történő integrálódásba.

Ehhez kapcsolódóan a délutáni panelbeszélgetés középpontjában az Ipar 4.0, vagyis a gépek és berendezések összekapcsolt hálózatának alkalmazási területei és az abban rejlő lehetőségek álltak, hiszen a digitális technológiák kombinációja szinte beláthatatlan alkalmazási lehetőségeket teremt, és még inkább gyorsuló fejlődést eredményez.