Magyar kkv-k a Automotive World Tokyo kiállításon Japánban

Magyar kkv-k a Automotive World Tokyo kiállításon Japánban

Automotive World Tokyo 2017 HIPAA Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ), valamint négy hazai járműipari beszállító is bemutatkozott Japán legnagyobb autóipari rendezvényén, a 9. alkalommal megrendezett Automotive World konferencián és kiállításon Tokióban. A rendezvényen tartott előadásában Ésik Róbert, a HIPA elnöke bemutatta Magyarországot mint potenciális autóipari befektetetési helyszínt, valamint a HIPA befektetésösztönzési és beszállítói szolgáltatásait.

The HIPA booth at Automotive World Tokyo 2017

The HIPA booth at Automotive World Tokyo 2017

Japán a legnagyobb ázsiai beruházó hazánkban, a Magyarországon befektetett japán tőkeállomány összege 4,4 milliárd dollárra becsülhető, a japán vállalatok által foglalkoztatottak száma közel 31 000 fő. Magyarországon 151 japán érdekeltségű cég működik, melyek közül 47 folytat termelőtevékenységet. A japán beruházások hagyományosan a járműiparra és az elektronikára koncentrálódnak, ami kiváló alapot biztosít a jövőbeli fejlesztési irányoknak és trendeknek megfelelő együttműködésekhez.

Ázsia legnagyobb autóipari vásárán 2016-ban közel 800 kiállító és mintegy 100 ezer látogató volt jelen a rendezvény három napja alatt. A HIPA tavaly első alkalommal vett részt a kiállításon, ahol rendkívüli érdeklődés kísérte a magyar standot, ezért az idei kiállításon immár egy nagyobb standon, a MAJOSZ mellett négy hazai autóipari beszállító számára is lehetőséget nyílt a személyes bemutatkozásra és sikeres nemzetközi partnerkapcsolatok kiépítésére.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke

Ésik Róbert, a HIPA elnöke

Ésik Róbert, a HIPA elnöke a rendezvényt kísérő konferenciasorozaton előadóként is részt vett, ahol bemutatta a legfrissebb hazai autóipari beruházásokat és fejlesztési projekteket, a magyar kormány megújult beruházás-támogatási rendszerét, valamint a HIPA befektetésösztönzési és beszállítókat támogató szolgáltatásait. Ésik Róbert beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország nyitott az „Invented in Hungary" típusú beruházásokra, amelyekhez kiváló alapot biztosítanak a már most is meglévő, kiemelkedően sikeres és erős japán üzleti kapcsolatok.

Japán a vezető járműipari beruházók közé tartozik Magyarországon. A HIPA Beszállítói Osztálya évek óta együttműködik a Japán Külkereskedelmi Szervezettel (JETRO), a Japán Nagykövetséggel és hazánkban jelen lévő japán vállalatokkal a beszállító-keresés és -fejlesztés területén. A kiállításon történő megjelenéssel a HIPA célja megismertetni és népszerűsíteni a magyar beszállítói hátteret a japán nagyvállalatokkal, valamint elősegíteni azt, hogy Magyarország a közép-kelet-európai országok között meghatározó szereplővé váljon a járműipari beszállítás területén.