Magyar városok a jövő európai lokációi között

Magyar városok a jövő európai lokációi között

Ésik Róbert, a HIPA elnöke és Courtney Fingar, az fDi Magazine főszerkesztője

A Financial Times csoporthoz tartozó, befektetői körökben jelentős presztízzsel bíró fDi Magazine ismét összeállította kétévente megjelenő "European Cities and Regions of the Future" mellékletét, melyben meghatározott kritériumok szerint összegyűjti és rangsorolja a kontinens legfontosabb befektetési helyszíneit. Örömteli tendencia, hogy a legutóbbi kiadásban is szereplő Budapest, valamint a közép-magyarországi régió mellett új szereplőként három város is a befektetők fókuszába került: Debrecen, Kecskemét és Székesfehérvár. Ahogy az az eredményekből látszik, a hazai beruházási környezet egységesen színvonalas szolgáltatásokkal várja az új- és az újrabefektetőket egyaránt.

Barcsa Lajos (Debrecen), Ésik Róbert (HIPA), Papp László (Debrecen), Póser Zoltán (EDC Debrecen), Szobonya Péter (EDC Debrecen)

Barcsa Lajos (Debrecen), Ésik Róbert (HIPA), Papp László (Debrecen), Póser Zoltán (EDC Debrecen), Szobonya Péter (EDC Debrecen)

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) újabb sikeres évet zárt 2017-ben, amely során rekordszámú, 96 pozitív beruházási döntés született. A 3,5 milliárd euró összegű teljes beruházási volument képviselő, csaknem 100 projekt eredményeként 17 021 munkahely jön létre Magyarországon a következő években. A regionális eloszlást tekintve a legtöbb projekt Budapesten realizálódott (15), ezt követi Pest-megye (10 projekttel), majd Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Győr-Moson-Sopron megyék (egyenként 8 projekttel).

A főváros mellett az úgynevezett TIER-2 egyetemi városok további felkészítése és fejlesztése a HIPA kiemelt célja, hiszen ezen keresztül a teljes magyarországi beruházási környezet erősödik. Ezért is fontos eredmény, hogy a két évvel ezelőtti rangsorhoz képest Debrecen, Kecskemét és Székesfehérvár is top 10-es helyekre került a tekintélyes szakmai lap európai listáján.

Budapest a régió ismert és elismert befektetési helyszíneként évek óta szerepel az fDi Magazine különböző összeállításaiban, ennek eredményeként ezúttal a külföldi működőtőke befektetési (foreign direct investment - FDI) stratégiáját ismerték el, de a kelet-európai városok között is a legjobb tíz közé került.

A kisebb városok európai összehasonlításában új szereplőként került a listára Debrecen és Kecskemét. Utóbbi a befektetőbarát környezetet tekintve ért el top 10-es helyezést, míg Debrecen FDI stratégia kategóriában a legjobb európai város díját vehette át Cannes-ban, a díjátadón.

Székesfehérvár a „mikro" városok között elsőre rögtön két kategóriában is a legjobb tíz közé került: befektetőbarát környezet és gazdasági potenciál tekintetében is kiemelkedik a vetélytársak közül.

A régiók összehasonlításában Közép-Magyarország megőrizte két évvel ezelőtti pozícióját a legjobb kelet-európai régiók között, valamint európai összevetésben a közepes méretű régiók befektetőbarát környezet kategóriájában. Ez a két, immár stabilnak nevezhető helyezés egészült ki a befektetők, illetve a menedzsment számára különösen fontos munkaerő és életszínvonal tekintetében elért újabb top 10-es rangsorolással.