Magyarország első geotermikus villamos erőműve épül Turán

Magyarország első geotermikus villamos erőműve épül Turán

Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettesLetették az alapkövét az ország első geotermikus erőművének a Pest megyei Turán. Az izlandi technológián alapuló, évek óta tőkeinjekcióra váró projektet – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésének köszönhetően – egy szingapúri befektető vásárolta meg a magyar fejlesztőktől.

Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a beruházás alapkőletételén

Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a beruházás alapkőletételén
A Turawell geotermikus projekt egy kapcsolt hő- és villamos energia termelő erőmű, amely a kutakból származó geotermikus fluidumot villamos áram termelését, illetve üvegház és a közelben lévő ingatlanok fűtést segíti környezetbarát módon. A körfolyamat végén a fluidumot visszasajtolják a geotermikus tározóba, környezetkímélő fűtést és áramtermelést téve lehetővé. A technológia Izlandról származik, ahol az épületek fűtése 90%-ban hasonló technológiával, geotermikus vízzel történik, továbbá az áramtermelés 99%-a megújuló energiaforrásokon alapul.

Eirikur Bragason, a Turawell Kft-ben 51%-os többségi tulajdont vásároló szingapúri KS Orka Renewables Pte Ltd (KS ORKA) vezérigazgatója elmondta: a vállalat globális vezető szerepre törekszik a geotermikus projektek fejlesztésében és üzemeltetésében, és kiemelt beruházásokat birtokol Ázsiában és Európában. A következő 5 évben 500 MW áramtermelő kapacitás fejlesztését célozzák meg, ennek keretében a Turawell projekt az egyik fontos első lépés magyarországi céljaik elérése felé.