Második európai üzemét hozza létre Nagykőrösön a SIIX

Második európai üzemét hozza létre Nagykőrösön a SIIX

Világszínvonalú elektronikai gyártóegységet hoz létre Nagykőrösön a japán SIIX. Japán vezető EMS (electronics manufacturing services) szolgáltatója 20 millió euró értékű beruházásával 300 új munkahelyet hoz létre a városban. A pozitív beruházási döntésben nagy szerepet játszott a kormány és az önkormányzat elkötelezettsége, valamint az autópálya-hálózat fejlettsége és annak közelsége.

A japán vállalat, a kormányzat és a helyi önkoörmányzta képviselői a beruházás bejelentésén a Külgazdasági és KülügyminisztériumbanA SIIX Corporation jelentős autóipari beszállító, elektronikai alkatrészek, eszközök tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és kereskedelmével foglalkozik. Fő termékvonalai a kommunikációs eszközök, háztartási készülékek, autóipari alkatrészek, informatikai eszközök, és ipari berendezések. A SIIX Corporation 13 országban több mint 40 érdekeltséggel rendelkezik, Európában, Németországban és Szlovákiában található leányvállalata.

A japán vállalat autóipari berendezésekhez és háztartási eszközökhöz kapcsolódó elektronikai termékek előállítására alkalmas nagykőrösi gyártóegysége a régiós és európai igények kielégítését szolgálja majd, a vállalat üzleti tervével összhangban. A vállalatcsoport EMS üzletága részlegesen vagy teljes mértékben átveszi a gyártási folyamatokat az OEM-ektől. A termelés várhatóan 2017 harmadik negyedévében indul a beruházás befejezésével 16 840 négyzetméteresre növekvő csarnokterületen működő üzemben.

„A második nagykőrösi üzemünkkel kapcsolatos beruházási döntésben fontos szerepet játszott a felek elkötelezettsége, valamint az eredményes együttműködés a magyar kormánnyal, a helyi önkormányzattal és a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA)" – mondta el beszédében Koji Yanase, a SIIX Europe ügyvezető igazgatója.

Japán a 9. legnagyobb tőkebefektető Magyarországon, a Japánból származó külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya 2014-ben 2387,9 millió dollárt (1795,4 millió eurót) ért el, ami a teljes FDI állomány 2,2%-át jelenti. Japán – a KSH 2015-ös adatai alapján – Magyarország 20. legfontosabb kereskedelmi partnere; részaránya a teljes magyar külkereskedelmi termékforgalomban 1,1%. Importunkban 1,4%-os részesedéssel a 17., exportunkban 0,8%-os részesedéssel a 24. helyen áll.