Mérföldkő az elektromobilitás terén az Audi új győri beruházása

Mérföldkő az elektromobilitás terén az Audi új győri beruházása

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Peter Kössler, az igazgatótanács elnöke

Győrben hozta létre legújabb technológiai központját az Audi. Az elektromotorok gyártásával kapcsolatos kompetenciák bővítését szolgáló központ létrehozása kivételes bizalom Magyarország felé, ami a magyar munkatársak 24 éves hagyományos motorgyártási tapasztalatain alapul, és kiváló kiindulási alapot jelent a következő generációs elektromos meghajtású fejlesztéséhez és teszteléséhez. Az Audi első tisztán elektromos hajtású SUV modelljének teljes hajtástechnikája a győri gyárból fog érkezni 2018-tól. Az elektromotorok gördülékeny gyártásához 1000 szakember képzéséről gondoskodik a német prémium márka.

Készül az Audi TT Coupe, a legrégebbi győri modell

Készül az Audi TT Coupe, a legrégebbi győri modell

Az Audi Hungária Zrt. 1993-as alapítása óta 8,3 milliárd euró értékű beruházást valósított meg Győrben. A motorgyárként indult üzem az elmúlt bő másfél évtized alatt nemcsak az Audi és a Volkswagen konszern, de a világ legnagyobb motorgyártó, fejlesztő és kompetencia központjává fejlődött, többek között Bentley és Lamborghini erőforrások is készülnek hazánkban. Az Audi Hungária a Volkswagen konszern 30-nál több telephelyét látja el erőforrásokkal, dolgozóinak száma meghaladja a 11 000 főt, 2016-os árbevétele pedig több mint 7,136 milliárd euró volt.

A német prémium autógyártó győri üzemében 2016-ban készült el a 30 milliomodik motor, és az egymilliomodik jármű. Az első Győrben gyártott modell, az Audi TT Roadster és Coupé mellett ma már Magyarországon készült az Audi A3 Limousine és Cabriolet, valamint a TT és az A3 RS jelzésű sportváltozatai is. A portfólió hamarosabb további két modellel bővül: Győrbe kerül át a közepes méretű SUV, a Q3 gyártása, illetve 2019-ben hazánkban indul a márka teljesen új modelljének, a Q4-nek a sorozatgyártása is.

Annak érdekében, hogy a két új modell gyártása is megvalósítható legyen, az Audi Hungária egy jelentős, több mint 100 milliárd forintos beruházás keretében egy 80 000 négyzetméteres karosszériaüzemet alakít ki a 2017-2018-as években, ahol a vállalat 2018-tól az Audi Q3, illetve 2019-től az Audi Q4 gépjárműmodellek számára készít karosszériákat. Mind a beruházás mértéke, mind pedig azon jelentősége, hogy már négy típus készül majd Győrben, komoly mérföldkövet jelent az Audi Hungária történetében.

Az újgenerációs gyártási technológiák teszteléséhez folyamatosan készülnek prototípusok

Az újgenerációs gyártási technológiák teszteléséhez folyamatosan készülnek prototípusok

Szintén kiemelt jelentőségő fejlesztés a német autógyártó és Magyarország számára egyaránt, hogy az Audi az elektromobilitás területén és bízik hazánkban. A vállalat már évek óta fejleszti kompetenciáit az elektromos hajtások terén, amihez egyedülálló alapot jelent a magyar munkatársak több mint 24 éves motorgyártási tapasztalata. A jövő sorozatgyártásának kiindulópontja a speciálisan erre a célra kialakított technológiai központ, ahol mintegy 1000, speciálisan képzett munkatárs foglalkozik majd különböző gyártástechnológiákat tesztelésével, valamint prototípusok gyártásával.

A világ legnagyobb motorgyárában a 10 milliárd forintos beruházás eredményeként hamarosan induló szériagyártás előkészületei is megkezdődtek. Az elektromotorok a Smart Factory jegyében a moduláris szerelési elv alkalmazásával készülnek majd, ami az Audi konszernen belül először itt kerül kialakításra. Az új gyártási rendszerben a motorok összeszerelése nem gyártószalagon, hanem úgynevezett szigetállomásokon történik, a motorokat, illetve a hozzájuk szükséges alkatrészeket pedig önvezető szállítási rendszerek (FTS) juttatják el a megfelelő munkaállomásra. A teljes hajtástechnika Győrben készül az Audi első tisztán elektromos meghajtású SUV modelljéhez, mely 2018-tól fog legördülni a brüsszeli gyártószalagról.