Mérnöki központtal bővít Magyarországon a Diehl Aircabin

Mérnöki központtal bővít Magyarországon a Diehl Aircabin

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Rainer von Borstel, a Diehl Aerosystems divízió vezérigazgatója

A nyírbátori egység kabinelem és repülőgép alkatrész-gyártásban elért sikereire építve újabb tevékenységgel bővít Magyarországon a német Diehl Aircabin: 2,76 milliárd forint értékben mérnöki központot alakítanak ki Debrecenben. A beruházás eredményeként létrejövő 150 magas hozzáadott értékű munkahely elsősorban a vállalat saját belső részlegeinek nyújt majd támogatást.

Rainer von Borstel, a Diehl Aerosystems Division vezérigazgatója

Rainer von Borstel, a Diehl Aerosystems Division vezérigazgatója

A családi tulajdonú, több mint 110 éves Diehl cégcsoport székhelye Nürnbergben található. Az öt fő divízióval rendelkező vállalatcsoportnál mintegy 16 500 munkavállaló fejleszt, gyárt és forgalmaz termékeket a repülőgépipar számára, világszerte több mint 80 helyszínen, 4 kontinens 20 országában. Árbevételük a tavalyi év során meghaladta a 3 milliárd eurót.

A 2011-ben alapított, Diehl Gruppe Aerosystems divízióhoz tartozó Diehl Aircabin Kft. székhelye Nyírbátoron található. A nyírbátori üzemben az Airbus A320, A330, A350 és A380-as repülőgéptípusokhoz gyártanak kabinelemeket és egyéb alkatrészeket, de a Boeingnek is elsőkörös beszállítói. A leányvállalat 2016-os árbevétele megközelítette a 7 milliárd forintot, míg a legfrissebb adatok szerint már 565 főt foglalkoztatnak. A 2017 júniusában bejelentett fejlesztés új épületek és gépek beszerzése mellett 230 új munkahelyet is teremt, ami a mostani beruházással együtt már mintegy 1000 fő foglalkoztatását jelenti.

Az új debreceni mérnöki központ is jelzi, hogy a gyártó típusú „Made in Hungary" beruházások mellett a kutatás-fejlesztés fókuszú, magas hozzáadott értéket előállító „Invented in Hungary" projektek számára is vonzó csomagot kínál Magyarország.

Rainer von Borstel, a Diehl Aerosystems Division vezérigazgatója a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón kiemelte: a kedvező nyírbátori tapasztalatok alapján és a magyar gazdaság lehetőségeivel élve döntöttek a debreceni mérnöki szolgáltató központ létrehozásáról.

A német tulajdonú vállalat figyelmet fordít arra, hogy munkavállalói naprakész szaktudással rendelkezzenek. A Debreceni Egyetem duális képzési programjában is részt vesznek, a nyírbátori üzemben a hallgatók gyakorlati oktatás keretében ismerkedhetnek meg a legmodernebb gyártási technológiákkal.