Mindkét magyarországi egységében jelentős fejlesztésbe kezd a Linamar

Mindkét magyarországi egységében jelentős fejlesztésbe kezd a Linamar

Összesen több mint 7 milliárd forint értékű beruházással fejleszti békéscsabai és orosházi gyártóegységeit a Linamar Hungary. A kanadai járműipari beszállító kapacitásbővítő fejlesztése magában foglalja gyártócsarnok építését, gép és eszköz beszerzést, valamint új, magasan kvalifikált munkahelyek létesítését. A beruházást a magyar kormány – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével – egyedi kormánydöntés keretében támogatásban részesítette.

Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettesA fennállásának 50 évfordulóját tavaly ünneplő, kanadai érdekeltségű Linamar Békés megye és az Észak-Alföld régió egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártójaként és foglalkoztatójaként jelenleg közel 2500 embernek nyújt megélhetést, 2015-ös árbevétele megközelítette az 50 milliárd forintot.

Havasi Csaba, a Linamar magyarországi vezérigazgatója

Havasi Csaba, a Linamar magyarországi vezérigazgatója
A jelenlegi bővítés a vállalat több divízióját is érinti: Békéscsabán a Precision Part Manufacturing divíziót, illetve Orosházán a Linamar Products Division és az OROS divíziókat. A fejlesztés keretében CNC esztergák, megmunkáló központok, ágyúfúrógépek, alkatrészmosó berendezések, marógép, fogvéső gép, lézervágó gép, sorjázó berendezés, mérő berendezések kerülnek majd beszerzésre. A kapacitás bővülésével 81 új munkahely létesül, részben magasabb hozzáadott értéket előállító mérnöki pozíciók.

„Ezzel a két év alatt megvalósuló komplex fejlesztéssel újabb mérföldkőhöz érkezett a Linamar Hungary Zrt. Két fontos célunkat szeretnénk megvalósítani. Egyrészről mezőgazdasági gépgyártásunk piaci pozícióit erősíteni, másrészről új technológiák alkalmazásával autóipari versenyképességünket tovább erősíteni" – tette hozzá Havasi Csaba, a vállalat vezérigazgatója.

„A Linamar profitjának jelentős részét magyarországi fejlesztésekre fordítja: 2015-ben például 5,3 milliárd forintos kapacitásbővítést hajtott végre. Emellett a cég aktívan részt vesz a duális képzés fejlesztésében is, amivel nem csak saját maga számára biztosítja a megfelelő munkaerőt, de a Kormány új szakképzési rendszerének fejlődését is támogatja" – hangsúlyozta dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.

A beruházás még szorosabbra fűzi viszonyunkat Kanadával, az észak-amerikai ország a 22. legjelentősebb befektető Magyarországon, a relációból származó közvetlen tőkebefektetés állománya Magyarországon 2014-ben megközelítette a 450 millió dollárt. A kelet-közép-európai régióban kanadai tőkebefektetetések célpiacainak sorában hazánk az első helyen található.