Pécsen épít új üzemet a magyar repülőgépgyártó

Pécsen épít új üzemet a magyar repülőgépgyártó

Tarány Gábor, a Magnus Aircraft elnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Csizi Péter országgyűlési képviselő

A sport- és oktató repülőgépeket gyártó, magyar tulajdonú Magnus Aircraft a Pécs-Pogány repülőtér közvetlen szomszédságában építi fel új magyarországi üzemét, több mint 5 milliárd forintos beruházás keretében. A 7500 négyzetméteres gyártóegységben a vállalat mindkét innovatív, saját fejlesztésű sportrepülőgépét, a benzinmotoros Fusion 212-t, valamint ennek elektromos hajtású testvérét, az Aero 2016 bemutatón díjazott eFusion típusát fogják összeszerelni.

Az alig több mint 6 évvel ezelőtt alapított Magnus Aircraft Zrt. árbevétele idén eléri a 250 millió forintot, ami a tervek szerint tíz éven belül meghaladja majd a 15 milliárd forintot. A magyar vállalat jelenlegi 23 fős létszáma a fejlesztések eredményeként 105 fővel bővül a következő években.

A Magnus Aircraft Zrt. egy sport- és oktató repülőgépeket gyártó innovatív, kizárólag magyar tulajdonban lévő, kecskeméti vállalat. A cég 2016-ban bemutatott saját fejlesztésű sportrepülőgépe a Fusion 212. A kétüléses, multifunkciós, ultrakönnyű és könnyű repülőgép alkalmas oktatásra, műrepülő gyakorlatok végrehajtására, sportrepülésre, és vészhelyzeti manőver-képzésre egyaránt. Opcionális kiegészítőkkel a típus mezőgazdasági, vadgazdálkodási és különféle megfigyelési feladatok ellátására is alkalmas.

A Fusion 212 legfontosabb tulajdonsága a hajtása és az üzemanyaga: a legtöbb repülőgéptől eltérően a kompozitból készült géptestet nem kerozinnal, hanem 95-ös ólommentes üzemanyaggal működő motor hajtja, ami optimális fogyasztást és alacsony karbantartási költségeket jelent. Ezeket a tulajdonságokat még tovább optimalizálja a Fusion 212 alapjaira épített, teljesen elektromos meghajtású eFusion, amelynél a rendkívül alacsony üzemeltetési költséghez zéró-emissziós technológia társul. A Siemens által fejlesztett elektromos hajtásrendszer, és a kompozit géptest az egész világon egyedülálló technológiát kínál elérhető áron.

Mind a benzines, mind pedig az elektromos meghajtású géptípus iránt komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik, ezért a Magnus már két vegyesvállalatot is alapított a kínai és az egyesült államokbeli terjeszkedés érdekében. A most bejelentett pécsi fejlesztés a növekvő nemzetközi megrendelések kiszolgálása érdekében megtöbbszörözi a jelenlegi termelési volument.