Salgótarjában építi első külföldi üzemét a Bumchun - VIDEÓRIPORT

Salgótarjában építi első külföldi üzemét a Bumchun - VIDEÓRIPORT

Lee Kee-Yeon, a Bumchun Prescision elnöke

Magyarországot választotta első, Dél-Koreán kívüli gyártási helyszínéül a Bumchun, amely elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt majd alumínium csatlakozókat. A több mint 13 milliárd forintból felépülő egység 200 új munkahelyet teremt a gyártás 2021-es indulásával.

A dél-koreai Bumchun elsősorban fejhallgatókban, mobiltelefonok audio-alkatrészeiben használt precíziós audiorendszer-komponensek gyártásával vált ismertté, az elmúlt években azonban az elektromos járművek akkumulátor alkatrészének gyártása felé terjeszkedik Ázsiában, legújabb beruházásával pedig immár Európában is. Az összesen 650 fős foglalkoztatotti létszám tekintetében jelentős emelkedést jelent a magyar termelőegység további 200 fős munkahelyteremtése.

A 13,3 milliárd forint értékű zöldmezős projekt keretében felépülő salgótarjáni üzem tovább szélesíti az elektromos meghajtású autók (EV) számára akkumulátorokat gyártó szektor magyarországi spektrumát. A nagyobb gyártók (Samsung SDI, SK Innovation, GS Yuasa) után ugyanis a beszállítók is az európai gyártási helyszínek, ezáltal Magyarország felé fordultak, 2019-ben már többek között az Infineon, az INZI Controls és a Toray csoport is hazánkat választotta az elektromobilitáshoz kapcsolódó beruházásuk helyszínéül a kontinensen.

Magyarország az elmúlt évtizedekben kifejezetten élénk gazdasági kapcsolatot épített fel Dél-Koreával, amelynek eredményeként az ázsiai ország 2019 első félévében a legjelentősebb befektetővé és munkahelyteremtővé vált Magyarországon, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által kezelt projektek alapján.