Sikertörténet a magyar-amerikai gazdaság-üzleti együttműködés

Sikertörténet a magyar-amerikai gazdaság-üzleti együttműködés

megalakult Amerikai-Magyar Üzleti Tanács, Szijjártó Péter KKM, Eric Stewart USHBC

Magyarországra látogatott a februárban New Yorkban megalakult Amerikai-Magyar Üzleti Tanács nyolc amerikai vállalatból álló delegációja. A látogatás célja a magyar kormánnyal történő közvetlen kapcsolatfelvétel mellett a jövőbeli befektetésekről történő egyeztetés volt. A Tanács keretein belül Magyarországon már jelen lévő vállalatokkal folyik a tárgyalás, elősegítve újrabefektetéseiket. A megbeszéléseken részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Eric Stewart, az USHBC elnöke, Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, valamint Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke.

Az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács (US-Hungary Business Council, USHBC) célja a magyar kormány és az amerikai üzleti közösség közötti aktívabb párbeszéd elősegítése egy olyan intézményesített platform keretében, ahol a rendszeresített találkozók, évente Budapestre szervezett üzleti missziók alkalmával a két fél közvetlen és állandó interakciós lehetőséget építhet ki. A platform létrehozása a hozzáférhetőség, kiszámíthatóság és párbeszéd fontosságának irányába tett egyértelmű, pozitív kormányzati szándék üzenetét hordozza. A Tanács jelenleg 12 amerikai vállalatból áll.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyeztetések után tartott sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországot sokat bírálják a konzultáció hiányára hivatkozva, azonban az amerikai vállalkozói együttműködések ezt cáfolják, a cégekkel rendszeresek az egyeztetések, ezt az üzleti tanács is visszaigazolta. A jövő évi adóváltozások egy része is amerikai cégek által tett javaslatok eredménye, például, hogy a 2017-es költségvetésben a kutatás-fejlesztést végző vállalatok adókedvezmény-lehetőségei csaknem megduplázódnak, valamint azok a cégek is jelentős adókedvezményt kapnak, amelyek mobilizálni tudják a munkaerőt, enyhítve ezzel a földrajzilag eltérő munkaerő-kapacitást - tette hozzá.

megalakult Amerikai-Magyar Üzleti Tanács, Szijjártó Péter KKM, Eric Stewart USHBC

megalakult Amerikai-Magyar Üzleti Tanács, Szijjártó Péter KKM, Eric Stewart USHBC

Eric Stewart, az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács elnöke megjegyezte: Magyarország nagyon jó partnere az Amerikai Egyesült Államoknak stratégiailag, gazdaságilag, katonailag, valamint pozitívan értékelik az ország elkötelezettségét a további szoros együttműködés iránt.

Mára az Amerikai Egyesült Államok vált az Európai Unión kívüli legnagyobb befektetővé Magyarországon, az USA-ból származó befektetések összértéke meghaladja a 9 milliárd dollárt, jelenleg 1600 amerikai vállalat mintegy 100 ezer magyar embernek ad munkát. Egyúttal hazánk számára az egyesült Államok a legfontosabb EU-n kívüli exportpiac, egyben második legfontosabb kereskedelmi partner és harmadik legfőbb importforrás. A kormány eddig a legtöbb – szám szerint tíz – stratégiai együttműködési megállapodást amerikai és német vállalatokkal kötötte, az elsőt az amerikai Coca-Colával.