Tatabányán bővít a világ egyik vezető orvostechnológiai vállalata

Tatabányán bővít a világ egyik vezető orvostechnológiai vállalata

A Becton Dickinson (BD), a világ egyik vezető orvostechnológiai vállalata mintegy 34 milliárd forint értékben fejleszti a Tatabánya-Környe Ipari Parkban található, előretölthető fecskendőket gyártó üzemét. A bővítés része annak a természetes növekedésnek, amely a BD magyarországi tevékenységét jellemzi, egyben jól mutatja, hogy a képzett magyar munkaerő komoly értéket képvisel a világban. A fejlesztés eredményeként 219 új munkahely létesül a gyártóegységben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésénA XIX. század végén alapított amerikai BD orvosi eszközöket, gyógyászati anyagokat, laboratóriumi készülékeket, berendezéseket, antitesteket és reagenseket gyártó és forgalmazó, vezető globális orvostechnológiai vállalat. A társaság közel 40 000 munkavállalót foglalkoztat a világ több mint 50 országában, és a 2016-os üzleti évben 12,48 milliárd dolláros árbevételt ért el. A vállalatcsoport három globális szegmense közül kettő is jelen van Magyarországon: a BD Medical és a BD Biosciences.

A BD Medical Magyarország melletti döntését elsősorban az ország stratégiai lokációja motiválta 2007-ben, azonban a dolgozók magas színvonalú munkavégzésének köszönhetően a vállalat már több mint 72 milliárd forint értékben fejlesztette tatabányai üzemét. A gyártóegység napjainkra 700 alkalmazottjával az egyik legnagyobb a vállalatcsoporton belül, már 2013-ban 200 millió orvosi fecskendőt állítottak elő. Ennek a termelési kapacitásnak a további bővítését, valamint közel 220 új munkahely létrejöttét eredményezi a most bejelentett, mintegy 34 milliárd forint értékű fejlesztés. A beruházást a magyar kormány – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével – egyedi kormánydöntés keretében támogatásban részesítette.

2015 novemberében szintén a Tatabánya-Környe Ipari Parkban tették le a BD Biosciences üzletágának gyógyszeriparban használt kutatási reagenseket előállító, 6 milliárd forint értékű üzemcsarnok alapkövét. A BD Biosciences üzleti egysége vezető szerepet játszik az orvostechnikai ágazat innovatív kutatási és klinikai eszközöket fejlesztő szegmensében. A beruházás eredményeként több mint 100 magas hozzáadott értéket elállító munkahely jön létre a következő években.

Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is részt vett a rendezvényen

Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is részt vett a rendezvényen
Az Amerikai Egyesült Államok a legnagyobb külföldi beruházó Magyarországon a nem európai országok sorában. Az USA-ból közvetlenül érkező működőtőke megközelíti a 20 milliárd dollárt, a hazánkban működő mintegy 1700 amerikai vállalat közel 100 ezer munkavállalót foglalkoztat.

A HIPA jelenleg 14 amerikai vállalattal folytat tárgyalásokat. Amennyiben ezek a projektek a jelenleg ismert paraméterekkel valósulnának meg, úgy összesen 135 milliárd forint befektetéssel 1420 új munkahely jönne létre.