Töretlen a FAG debreceni üzemének fejlődése

Töretlen a FAG debreceni üzemének fejlődése

Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes

Új gyártócsarnok építésével növeli kapacitását a debreceni székhelyű, Schaeffler Csoporthoz tartozó FAG Magyarország Ipari Kft. A fejlesztés komoly mérföldkő a német vállalat életében, hiszen az európai autógyárakat a cégcsoporton belül Debrecenből látják majd el csapágyakkal. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével megvalósult beruházás eredményeként több száz új munkahely jön létre a következő időszakban. Ez nem csak Debrecen, hanem a régió gazdasági fejlődése szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

Elhelyezték az új gyártócsarnok alapkövét

Elhelyezték az új gyártócsarnok alapkövét

A Schaeffler Csoport az ipari és autóipari ágazat egyik vezető integrált beszállítója. A motorhoz, sebességváltóhoz, alvázhoz gyártott precíziós komponensek és rendszerek, valamint az ipari felhasználásra gyártott gördülőcsapágyak és siklócsapágyak teszik a Schaeffler Csoportot a „Holnap mobilitásának" kulcsfontosságú szereplőjévé. Az 1999-ben alapított FAG Magyarország Ipari Kft. a mostani fejlesztéssel az elmúlt években kialakult gördülőcsapágyak iránti megnövekedett keresletre reagált.

A zöldmezős beruházás keretében felépülő több mint 25 ezer m² alapterületű új gyártócsarnokban gördülőcsapágyak készülnek majd a legkorszerűbb köszörülési technológiát biztosító gépek segítségével, így a termelési volumen jelentősen, akár 50%-al is növekedhet majd. Az első, itt előállított termékek kiszállítása 2018-ban várható.

Németország hosszú évek óta hazánk kiemelt gazdasági partnere, amint nem pusztán a külkereskedelmi adatok bizonyítanak, hanem az a mintegy 6000 hazánkban működő német vállalat, amely 300 ezer magyar embernek ad munkát. 2016-ban Németország részesedése a magyar exportban 27,5%, míg az importban 26,5% volt.