Tovább fejleszti legjelentősebb gyártóegységét a Sicta

Tovább fejleszti legjelentősebb gyártóegységét a Sicta

A beruházás bejelentése a HIPA székházában

Mintegy 11 millió euró, vagyis több mint 3,3 milliárd forint értékű beruházással bővít Felsőzsolcán a Sicta. A fémöntészettel foglalkozó francia járműipari beszállító fejlesztése 115 új munkahely létrejöttét eredményezi. A beruházást a magyar kormány – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével – egyedi kormánydöntéssel támogatásban részesítette.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

Az 1969-ben alapított Citele az évtizedek során kereskedelmi ügynökségből egy autóipari, energia-, repüléstechnikai és ipari szektorban tevékenykedő vállalatcsoporttá növekedett. A Groupe Citele két legnagyobb vállalata az ötvözetekből készült komplex alkatrészek gyártásával foglalkozó Citele Industrie, valamint a komplex, öntött és maggal ellátott alkatrészek nagysorozatú gyártására specializálódott Sicta. A Sicta a világ egyik vezető autóipari beszállítójaként Franciaországban, Kínában, Bulgáriában, illetve Magyarországon rendelkezik érdekeltséggel.

A magyarországi leányvállalat, a 2006-ban megalapított Sicta Kft. székhelye Miskolc mellett, Felsőzsolcán található. A cég fő tevékenysége a fémmegmunkálás, alumíniumból készült turbó-feltöltő kompresszor házak gravitációs öntése és megmunkálása a járműipar számára. A jelenleg már mintegy 380 főt foglalkoztató Sicta eddig összesen 30 millió eurót, azaz mintegy 7,5 milliárd forintot fektetett be saját forrásból magyarországi egységébe, amely a vállalat stratégiai bázisává, zászlóshajójává fejlődött: nemcsak az itt alkalmazott munkaerő létszáma a legmagasabb, de itt van a cég legnagyobb gyárterülete is. Emellett folyamatosan növekedett a hazai beszállítóik száma, ma már 200 magyar kis- és középvállalkozással dolgoznak együtt.

A jelenlegi fejlesztés keretében új üzemcsarnok épül, valamint új gépi berendezéseket is beszereznek a felsőzsolcai telephelyre – mindez 45%-os kapacitásbővülést eredményez, valamint a dolgozói létszám is eléri az 500 főt.

André d'Ales, a SICTA magyarországi vezetője

André d'Ales, a SICTA magyarországi vezetője

Egyrészt itt befektetőbarát a politika és az adókörnyezet, továbbá együttműködő és támogató a központi és a helyi önkormányzat. Másrészt a magyar munkaerő kiválóan képzett és felkészült. Számított továbbá a Miskolci Egyetem közelsége is, akikkel azóta már a duális képzés keretében folyamatosan együtt is működünk – hangsúlyozta a hazánk mellett szóló érveket magyar nyelven elmondott beszédében André d'Ales, a SICTA magyarországi vezetője.

A SICTA Kft. alapító tagja annak az összefogásnak, amely a magyarországi egyetemi szintű öntész képzés feltámasztását tűzte ki célul, melynek keretében már négy öntész hallgató tanul a Miskolci Egyetem Anyagtudományi karának hallgatójaként.