Új gyártósorral bővült a Guardian Glass orosházi síküveggyára - VIDEÓRIPORT

Új gyártósorral bővült a Guardian Glass orosházi síküveggyára - VIDEÓRIPORT

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Elindult a termelés a Guardian Glass orosházi üzemének új laminált üveggyártó során. Az amerikai egyesült államokbeli vállalat 4,1 milliárd forint értékű fejlesztésével tovább szélesíti Magyarországon előállított termékei körét.

<

Az USA egyik legnagyobb magánkézben lévő vállalatcsoportjához, a Koch Industries-hoz tartozó Guardian csoport orosházi beruházásban is érintett Guardian Glass divíziója üvegtermékeket, üveggyapot szigetelést gyárt a kereskedelmi, lakossági, autóipari és műszaki szegmens számára. Fontosabb termékeik közé tartoznak a float (úsztatott) és a bevonatos üveg termékek, az edzett üveg-, az alacsony emissziós (Low-E) üveg-, tükrös és mintás üveg-, szolár üveg-, szigetelő és fényvisszaverő üvegtermékek.

A beruházásnak az ad aktualitást, hogy egyes országok szabályozásai a külső nyílászárók és beltéri üvegek esetében is megkövetelik a biztonságos üvegek használatát, amire a laminált üveg a leghatékonyabb megoldás. Az ipari és lakossági épületek esetében egyaránt nő az igény a zajcsökkentésre, ami miatt megnövekedett a hangszigetelő laminált üvegek iránti kereslet. A lakóépületeket egyre inkább tripla üvegezéssel építik majd, ami azt eredményezi, hogy még nagyobb lesz a kereslet az ilyen típusú üvegek iránt.

A Guardian Glass európai központja Luxemburgban található. A divízió 160 ország vevőit szolgálja ki, 26 országban rendelkezik gyárakkal (Európában 10 gyárral rendelkezik), és napi szinten 500 kilométernyi úsztatott üveget állít elő. A rendszerváltás előtt kiemelkedő jelentőségű beruházást jelentett Magyarországon, amikor a Guardian Glass 1988-ban részesedést vásárolt az orosházi üveggyárban. A folyamatos fejlesztések és beruházások eredményeként 1991-ben újra megnyílt üzemet az elmúlt évtizedek során tovább modernizálták.

A 330 főt foglalkozató orosházi gyárban átadott gyártósor havonta 150 kamionnyi terméket állít elő, amelyek 80 százaléka a külpiacokon fog gazdára találni.