Új technológiát telepít Magyarországra a NASA-nak is szállító svájci vállalat

Új technológiát telepít Magyarországra a NASA-nak is szállító svájci vállalat

Peter Grütter, COO of Maxon Motor

A NASA-nak is szállító svájci vállalat új technológiát telepít Magyarországra: a Maxon Motor mintegy 4,2 milliárd forint értékben fejleszti veszprémi egységét. A beruházás keretében növekszik a termelési és fejlesztési kapacitás, 900 négyzetméterrel bővül a gyártócsarnok, valamint 102 új munkahely is létrejön 2020-ig.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A svájci anyavállalat Maxon Motor több mint fél évszázados szaktudást felhalmozva gyárt speciális és egyben precíziós egyenáramú motorokat, azokhoz kapcsolódó hajtóműveket és vezérléseket. Termékeiket az egészségipar, a gépipar és a légipar és az autóipar hasznosítja. A Maxon Európában Svájc mellett Németországban és hazánkban rendelkezik gyártó telephellyel.

A svájci központú Maxon Motor speciális és egyben precíziós egyenáramú motorokat, azokhoz kapcsolódó hajtóműveket és vezérléseket gyárt. A termékek túlnyomó része az egészségügy és a gépipar számára készül, de a légi ipar és az autóipar is fontos szegmensek. Speciális, nagypontosságú gyártmányainak köszönhetően a Maxon az amerikai (NASA) és az európai űrügynökség (ESA) hivatalos beszállítója. Európában Svájc mellett Németországban és hazánkban rendelkeznek gyártó telephellyel.

A 2002-ben indult veszprémi egységben eleinte csak az anyavállalat részére készültek részegységek, majd egy több mint 1 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként 2009 második felétől már komplett késztermékkel, rotor- és motorgyártással bővült a tevékenység. A gyártóközpont közvetlenül a NASA számára is készít alkatrészeket, amelyeket a Mars-szonda elektromotorjaiban használnak fel. Egyes technológiákat 90-95 százalékban Magyarországon gyártanak.

A Maxon hazánkban folyamatosan bővítve jelenlétét mára Veszprém egyik meghatározó vállalatává vált. Tavaly több mint 3 milliárd forintos árbevételt ért el, és már jelenleg is több száz főnek biztosít biztos megélhetést, továbbá figyelmet fordít a helyi beszállítók integrálására.

Peter Grütter, a Maxon Motor termelési és műszaki ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: magyarországi telephely a második legnagyobb a vállalaton belül, és már a gyártásban is elindultak a mennyiség helyett a minőség felé.