Új technológiát telepít Székesfehérvárra a Sapa

Új technológiát telepít Székesfehérvárra a Sapa

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

Újabb referenciát szerzett az elekromobilitáshoz kapcsolódóan Magyarország: a Sapa Profiles székesfehérvári egysége nyerte a vállalaton belüli versenyt az elektromos és hibrid autók számára fejlesztett ötvözetek előállítására. A 6,8 milliárd forint értékű beruházás keretében sajtoló présgépeket és precíziós megmunkáló állomásokat telepítenek, valamint 120 új munkahely is létrejön. A fejlesztés és a már jelenlévő know-how kihasználásával a Sapa magyarországi üzeme Európa kiemelkedő szakértőjévé válik az elektromos autók egyedi szerkezeti elemeinek gyártása terén.

Frank Iepema, a Sapa Profiles Kft. ügyvezető igazgatója

Frank Iepema, a Sapa Profiles Kft. ügyvezető igazgatója

A fémmegmunkálás területén tevékenykedő norvég Sapa a világ egyik legjelentősebb járműipari beszállítója, olyan partnerekkel folyamatosan együtt dolgozva és fejlesztve, mint az Aston Martin, az Audi, a Jaguar vagy a Porsche. A világ negyven országában kapacitásokkal rendelkező vállalat éves globális árbevétele 2016-ban megközelítette a 6 milliárd eurót, több mint 22 000 fő foglalkoztatása mellett. A termeléshez több mint 50 százalékában újrahasznosított alumíniumot használnak.

A székesfehérvári egység öt alumíniumsajtoló gyártósorral, többféle felületkezelési technológiával, több mint 200 megmunkáló géppel Európa legnagyobb sajtoló üzemének számít. A tavalyi évben 260 millió eurós árbevételt könyvelhettek el, jelenleg mintegy 1500 főnek adnak munkát.

A mostani fejlesztésért szoros régiós verseny végén választotta a vállalat vezetősége a székesfehérvári egységet, ahol a korábban elért eredmények, valamint a megbízható munkaerő komoly fegyverténynek bizonyult. A Sapa újgenerációs elektromos autókhoz készít majd magas hozzáadott értéket képviselő megmunkált alumínium alkatrészeket, törésálló ötvözetet. Az új présüzem a legfejlettebb technológiát jelenti, és új fejezetet nyit a cég eddigi magyarországi tevékenységének történetében, lehetővé téve elektromos és hibrid meghajtású autók növekvő autóipari szegmensének erősödését Székesfehérváron.

Frank Iepema, a Sapa Profiles Kft. ügyvezető igazgatója beszédében hangsúlyozta: az első magyarországi üzemük több mint 10 éve jött létre, amelynek fókusza fokozatosan a volumenről az értékre helyeződött át.