Újabb csúcsot döntöttek a magyarországi működőtőke-beruházások 2021-ben

Újabb csúcsot döntöttek a magyarországi működőtőke-beruházások 2021-ben

 2021 hipa Befektetési eredményekAz 5,9 milliárd euróra ugró éves befektetési volumennel együtt az egy projektre eső külföldi zöldmezős beruházási rekord is megdőlt Magyarországon 2021-ben, amely ezzel minden idők legsikeresebb éve volt befektetésösztönzési szempontból. A 96 kiemelt beruházás közül nyolc esetben született döntés 100 millió eurót meghaladó projektről. Miközben a működőtőke-beáramlást 60%-os keleti túlsúly jellemezte, az ágazatok közül az elektronikai szegmens vonzotta a legtöbb külföldi forrást. Magyarország befektetésösztönzés terén tett erőfeszítései joggal kaptak elismerést a nemzetközi porondon.

Soha nem látott pezsgés jellemezte a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által kezelt beruházásokat a 2021-es esztendőben. Közel 5,9 milliárd eurónak megfelelő értékű fejlesztésekről született döntés, így több mint fél milliárd euróval sikerült túlszárnyalni a 2019-es rekordot. A példátlan nagyságú befektetési volumen 422 projekt keretében valósul meg, aminek eredményeképp 13.883 új munkahely jön létre. Ehhez a 96 kiemelt működőtőke-beruházás önmagában 5,3 milliárd eurós tőkebefektetéssel és 12.009 új munkahellyel járul hozzá. A fennmaradó 326 projekt a gazdaság újraindításához köthető, amelyek nagyságrendileg 600 millió euró tőkebefektetést generáltak. Összesen nyolc esetben született döntés 100 millió euró fölötti összeg befektetéséről 2021-ben.

2021 hipa Investment results

Minden korábbi zöldmezős beruházási rekordot megdöntött ugyanakkor az SK Innovation: a dél-koreai vállalat 1,9 milliárd euróból épít elektromos akkumulátorgyárat Iváncsán 2.500 munkahely tervezett létrehozása mellett. A beruházás nagyságrendjén túl abból a stratégiai szempontól is kiemelkedő, hogy ezzel hazánk tovább erősítheti Európán belül az e-mobilitásban betöltött szerepét. 2019 után második alkalommal Dél-Korea ismét a legnagyobb külföldi beruházó volt, ezúttal a kiemelt projektek volumenének több mint felének lefedésével.

2021 HIPA Keleti nyitás országai az élen

Kiemelt működőtőke beruházások: a keleti beruházók még magasabb sebességre kapcsoltak

Részletesebben elemezve a 96 kiemelt projektet, egyértelműen folytatódik az ázsiai befektetők aktivitása, akik a 2020-as 47%-ról immár közel 60%-ra növelték részesedésüket a teljes éves beruházási volumenből. Földrajzi bontásban a németajkú országok (Németország, Ausztria, Svájc) jelentősége emelhető még ki, amelyek együttesen a projektek több mint egyharmadáért felelősek. Ezen belül csak Németországhoz 24 projektet köthető, ami darabszámra a legnagyobb egy adott ország viszonylatában, és ez jól mutatja, hogy továbbra is szoros a kapcsolat a német és európai partnerekkel is. Eközben az USA sem tétlenkedett, 11 projektjével és a teljes beruházási volumen 7,3%-ának biztosításával a harmadik legdominánsabb külföldi szereplőnek bizonyult.

2021 HIPA Újonnan teremtett munkahelyek

Ágazati szempontból az elektronika, ezen belül az akkumulátorgyártás vitte a prímet a beruházási volumen felét meghaladó (51,9%-os) súllyal. A hagyományosan erős járműipar ezúttal a második legtöbb új külföldi forrást vonzotta be (12,5%), megelőzve az élelmiszeripart (11,1%). Figyelemreméltó eredmény emellett, hogy 19 céggel született megállapodás magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetésről az üzleti szolgáltató központok, az infokommunikációs beruházások és a kutatásfejlesztések terén, ami tömegesen ígér újabb jól fizető állásokat a képzett munkaerő számára.

Az említett projektek keretében megvalósuló gazdaságélénkítés területileg is egyenletesen megy végbe. Noha a budapesti régió szerepe megkérdőjelezhetetlen, egy megye kivételével minden megyébe legalább két projekt került. Négy megyében 6-6, míg nyolcban 3-3 projekt indult, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye pedig a harmadik helyen végzett ebben az összevetésben, ami különösen örvendetes.

Elismerést kaptak a magyarországi befektetésösztönző intézkedések

Emellett 2021 volt az első olyan teljes év, amikor a befektetők a HIPA révén élni tudtak a még 2020-ban meghirdetett új képzési támogatással. Ennek keretében 25 vállalattal sikerült megállapodni, amelyek 14.841 munkavállaló képzését indítják el a következő időszakban.

A HIPA hazai kis- és középvállalatokat helyzetbe hozni hivatott beszállító-fejlesztési programja szintén remek számokkal büszkélkedhet. A Nemzeti Befektetési Ügynökség a 2021-es év során közel 2700 kkv-t ajánlott be multinacionális nagyvállalatoknak, így remélhetőleg a közeljövőben számos új hazai szereplő integrálódhat a nemzetközi értékláncba, és bizonyíthat beszállítóként.

A kiemelkedő magyar eredmények mértékadó nemzetközi körökben is elismerést váltottak ki. A Site Selection Magazine „Global Best to Invest 2021" jelentése alapján Magyarország a „Best to Invest Top Metros" kategóriában diadalmaskodott. Ezek szerint jelenleg Budapest és vonzáskörzete a régió legvonzóbb befektetési környezete. Az egy főre eső befektetési volument mérő „Best to Invest per Capita", illetve az átfogó teljesítményt értékelő „Overall Best to Invest" összesítésben hazánk a második helyen végzett, megelőzve ezzel a V4 országokat, ami szintén alátámasztja Magyarország 2021-ben ezen a téren elért nagyszerű teljesítményét.